Thursday , March 28 2024

Mai vrea Ucraina în NATO?  Un deputat din partidul prezidențial susține că președintele Zelenski nu a vrut niciodată acest lucru

George Mazurașu – singurul etnic român membru în Parlamentul Ucrainei – crede că în mod conștient Volodimir Zelenski „a exacerbat această problemă” în discursul public „pentru a arăta în felul acesta publicului ucrainean că «NATO nu ne așteaptă cu adevărat»”. Un oligarh în exil pledează pe neutralitate.

Deputatul cernăuțean George Mazurașu – singurul etnic român membru în Parlamentul Ucrainei, fiind candidatul partidului prezidențial „Sluga poporului” – a declarat despre președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski că nu sprijină aderarea Ucrainei la NATO. Explicând într-o emisiune televizată la un post central din țara vecină, George Mazurașu a amintit că Volodimir Zelenski nu a susținut aderarea Ucrainei la NATO când era candidat la președinție iar acum trebuie să pretindă că sprijină aderarea la Alianță, întrucât angajamentele Ucrainei de a adera la UE și NATO au fost consacrate în Constituție.

Potrivit celor spuse de George Mazurașu la UkrLive, cererile puternice ale lui Zelensky către aliați ar trebui să le arate, de fapt, ucrainenilor că Ucraina nu ar fi așteaptată în NATO. În acest fel, guvernul ucrainean – partidul prezidențial este și formațiunea de guvernământ care deține încă majoritatea în Parlamentul Ucrainei în ciuda „debarcării” fostului speaker al Radei Supreme, Dmitro Razumkov ca să își formeze propriul partid – pregătește opinia publică pentru revenirea statutului de nealiniat, ar fi spus deputatul George Mazurașu, citat de pesa ucraineană. În opinia lui George Mazurașu – și probabil nu doar a acestuia – modificările constituționale anterioare lui 2019 când Ucraina a trecut de la cursul neutru la cursul către NATO „au fost făcute fără un mandat corespunzător din partea poporului”.

George Mazurașu, la o întâlnire cu consulul României la Cernăuți

Pe de altă parte, funcția de președinte al Ucrainei și mai ales contextul intern și extern îi impune lui Volodimir Zelenski – garant al actualei Constituții – să țină cont de aspecte și să joace cât mai inteligent posibil situația. „În calitate de președinte și, el trebuie să vorbească despre NATO”, a admis George Mazurașu, printre argumentele indicate fiind și rezultatele unor sondaje care indică o creștere susținută din partea societății ucrainene (excluzând Crimeea și o parte din Donbass) a aderării la NATO.

Pe cale de consecință, George Mazurașu crede că în mod conștient Volodimir Zelenski „a exacerbat această problemă” în discursul public „pentru a arăta în felul acesta publicului ucrainean că „NATO nu ne așteaptă cu adevărat”. Asta ar conduce la o bază pentru schimbare, în sensul revenirii la vechiul statut de neutralitate. „Dar nu putem acum, probabil că nu avem posibilitatea de a face schimbări inverse în parlament, deși personal sunt pentru un statut neutru și am fost gata să votez astfel de modificări în Constituție. Cred că cel mai bine este să fim o țară neutră și să menținem nealinierea”, este de părere deputatul membru în „Sluga poporului”, însă interesant este și argumentul său că un referendum în acest stadiu nu poate fi organizat pentru că Ucraina nu mai are Crimeea și o parte din Donbass.

Întâmplător sau nu, președintele Ucrainei a declarat – ulterior afirmațiilor lui George Mazurașu – că aderarea Ucrainei la NATO este „garanția noastră de securitate”. Într-o conferință de presă cu jurnaliști străini Volodimir Zelenski ar fi afirmat că el crede despre aderarea Ucrainei la NATO ca fiind o „măsură preventivă” pentru securitatea cetățenilor ucraineni. „Dacă există război, nu numai cu Ucraina”, a mai afirmat, printre altele, președintele Ucrainei într-o încercare de evaluare a amenințării invaziei ruse.

Printr-o altă coincidență ciudată, oligarhul Dmitro Firtaș a cerut Ucrainei, tot pe 28 ianuarie a.c., să renunțe la ideea aderării la NATO, în contrapartidă punând ideea de neutralitate a Ucrainei ca un fel de „Elveție a Eurasiei” de care ar beneficia atât Federația Rusă, cât și Europa și SUA. Despre Dmitro Firtaș se știe că a fugit cu mai mulți ani în urmă în Austria unde, după mai mulți ani de tergiversări, o instanță de la Viena a admis cererea de extrădare în SUA unde pe oligarhul ucrainean pro-rus – care, între altele, gestiona și afacerea cu distribuția de gaze în Cernăuți – îl așteaptă un proces dificil. (D.P.)

Vezi si

Cutremur cu magnitudinea 3,3, joi dimineața, în județul Neamț

Un cutremur cu magnitudinea 3,3 a avut loc joi dimineața în județul Neamț. Potrivit Institutului …