Saturday , April 20 2024

MAI vrea să interzică vânzarea etnobotanicelor pe internet

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, afirmă că ministerul lucrează la un concept prin care se va putea combate vânzarea de produse etnobotanice şi pe internet, concomitent cu acţiunile de eliminare a magazinelor specifice.
Traian Igaş a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Arad, că următoarea etapă de luptă împotriva produselor etnobotanice vizează comerţul online.
“Împreună cu Ministerul Sănătăţii şi al Agriculturii am semnat un ordin comun prin care acţionăm în vederea eliminării de pe piaţă a acestor magazine care vând produse etnobotanice. Este o bătălie dură cu tot ce înseamnă distribuţia acestor produse şi avem acţiuni săptămânale în această direcţie. În continuare, lucrăm şi la capitolul privind vânzarea prin internet”, a spus ministrul, care nu a oferit informaţii suplimentare privind posibilităţile de combatere a comerţului online de produse etnobotanice.
Igaş a mai spus că în judeţul Arad au fost închise patru magazine care comercializau produse etnobotanice.
Guvernul urmează să ia o decizie în privinţa produselor etnobotanice, în acest sens fiind elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă.
Agenţia MEDIAFAX anunţa, la începutul lunii martie, că Guvernul va interzice vânzarea şi deţinerea substanţelor etnobotanice, va confisca marfa pentru un interval de până la 18 luni cu suspendarea activităţii comerciantului până la analiza de laborator şi va decide amenzi ce ajung la 100.000 lei şi închisoare de 2-8 ani pentru vânzarea acestor produse, măsurile fiind incluse în proiectul de ordonanţă de urgenţă privind combaterea etnobotanicelor.
În 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Şi după apariţia acestei ordonanţe, însă, sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.
În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …