Wednesday , April 24 2024

Mai prolific ca Paulo Coelho: Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a castigat 4 milioane de dolari din carti pe care nu le-a vazut nimeni

ianukovici

Viktor Ianukovici, care în anii cât s-a aflat la putere în Ucraina a publicat mai multe cărţi, s-a pomenit în mod inopinat printre cei mai bine plătiţi scriitori din lume. În ultimii doi ani, Ianukovici a primit circa 4 milioane de dolari de la o editură din Doneţk, care i-a cumpărat drepturile de autor. Acest lucru este atestat de declaraţia de venituri a lui Ianukovici, publicată la începutul lui aprilie. De altfel, ucrainenii pun la îndoială talentul neaşteptat al liderului lor, deoarece ‘bestseller-urile’ care i-au adus onorariile fabuloase nu pot fi găsite nici în librării, nici în biblioteci, relatează Lenta.ru.
Câştigurile de autor ale lui Ianukovici au devenit obiectul unor dezbateri generale încă de anul trecut. La acea dată, pe site-ul prezidenţial a fost amplasată o explicaţie succintă, conform căreia 2 milioane de dolari i-au fost plătite de ‘tipografia ‘Novîi Mir’, pentru drepturile de autor la cărţile publicate din 2005 până în 2010′, adică cele pe care Ianukovici le-a scris pe vremea când era deputat, premier şi o perioadă foarte scurtă preşedinte. În comunicat se preciza că ‘editura a obţinut de asemenea drepturile pentru operele literare care vor fi scrise pe viitor de autor’.
Chiar dacă se face abstracţie de faptul că serviciul de presă al preşedintelui ucrainean nu cunoaşte diferenţa dintre ‘editură’ şi ‘tipografie’, este o certitudine că onorariul pentru cărţile inexistente a stârnit multe întrebări, comentează Lenta.ru.
Două milioane de dolari în 2011 şi tot atâtea în 2012 a primit preşedintele Ianukovici pentru cărţile ‘Un an în opoziţie’, ‘…Şi un an la putere’, ‘A parcurge drumul’ şi ‘Cum să trăiască Ucraina pe viitor’. Aceste cărţi au fost publicate prima dată în perioada 2006-2010, de edituri diferite, în tiraje foarte restrânse.
De ce ‘tipografia ‘Novîi Mir’ a decis să achiziţioneze drepturile de autor doar pentru aceste patru cărţi, nu este foarte clar, în condiţiile în care Ianukovici a început să scrie cu mult înainte de 2005. De exemplu, în Biblioteca Naţională pot fi găsite peste o duzină de opere ale liderului ucrainean. Prima sa operă de anvergură /167 de pagini/ a văzut lumina tiparului în 1999 şi se intitula ‘Infrastructura unei regiuni industriale: teorie, practică, perspective’.
Primii care au reacţionat la informaţia privind onorariul preşedintelui Ianukovici au fost scriitorii ucraineni. Iren Rozdobudko a caracterizat acest lucru drept ‘manifestare a corupţiei’, adăugând că în Ucraina autori de nivelul lui William Faulkner primesc de sute, de mii de ori mai puţini bani onorariu. La rândul său, scriitorul Vasili {kliar a subliniat că, pentru a primi un onorariu atât de mare, un om de litere trebuie să vândă aproximativ câte două cărţi fiecărui ucrainean, inclusiv copiilor, orbilor şi analfabeţilor.
În 2012, preşedintele Ianukovici nu a publicat nimic. În acest context, a apărut întrebarea privind originile celui de-al doilea onorariu în valoare de 2 milioane de dolari, raportat la începutul lui aprilie.
Unii analişti lansează presupunerea că oamenii preşedintelui încearcă, prin intermediul onorariilor record, să ‘acopere’ o afacere comercială care nu are nicio legătură cu publicarea de părţi. Politologul ucrainean Iuri Romanenko a declarat că oamenii care ‘se ocupă de legalizarea veniturilor şefului statului ucrainean pur şi simplu au dat chix şi în acest fel l-au compromis pe Ianukovici însuşi’.
Oricât de ciudat ar părea, nici primăvara trecută, când a apărut prima dată informaţia privind cooperarea dintre Ianukovici şi ‘Novîi Mir’, nici în prezent, când această cooperare a luat forme cu adevărat hilare, povestea nu pare să preocupe foarte tare opoziţia. Anul trecut, reprezentanţii opoziţiei, care înainte nu pierdeau nicio ocazie să-l ‘înţepe’ pe Ianukovici, au preferat să păstreze tăcerea.
Doar deputatul din partea fracţiunii ‘Batkivşina’, Aleksandr Dubovoi, a încercat recent să îndrepte situaţia, solictându-i Procuraturii Generale să ancheteze provenienţa onorariului record al lui Ianukovici. La finalul acestei anchete, trebuie fie să fie prezinte dovezi privind implicarea preşedintelui în acte de corupţie, fie ‘să-i fie prezentat lumii un nou Paulo Coelho’, a atenţionat Dubovoi. (AGERPRES)
 
 

Vezi si

Poşta Română: Până de sărbători putem livra pensiile; depinde când ne intră banii în conturi

Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la …