Tuesday , April 23 2024

Magistraţii au hotarat: Clasa pregătitoare este LEGALĂ

Magistraţii au respins plângerea intentată de părinţi Ministerului Educaţiei. Părinţii cereau anularea ordinului ministerului privind introducerea clasei pregătitoare.
Părinţii care nu-şi înscriu copiii în învățământul primar sau împiedică înscrierea vor fi sancţionaţi în conformitate cu prevederile legale, potrivit metodologiei pentru anul şcolar 2012 – 2013. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Mihaela Gună, a declarat vineri că federaţia pe care o reprezintă nu a luat decizia să acţioneze în judecată MECTS pentru metodologie.
Metodologia pentru clasa pregătitoare prevede că părintii ai căror copii împlinesc vârsta de şase până la data de 31 august 2012 au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar.
“ISJ/ISMB vor soluționa orice situatie legata de inscrierea la clasa pregatitoare sau la clasa I in interesul educational al elevului si in limitele legii. Toti copiii ai căror părinti solicita înscrierea in clasa pregătitoare, respectiv in clasa I la scoală de circumscripție vor fi înmatriculați la unitatea de învățământ solicitata. Pe locurile libere, se inscriu si, ulterior, se înmatriculează, copiii care provin din alte circumscripții școlare, in conformitate cu solicitările părinților si cu prevederile prezentei metodologii. In sensul prezentei metodologii, numărul locurilor libere este stabilit ca diferența dintre numărul de locuri alocate pentru un anumit nivel de clasa – clasa pregătitoare, respectiv clasa I – si numărul de copii din circumscripție care trebuie înscriși la acel nivel de clasa”, precizează metodologia.
Dacă într-o unitate de învățământ numărul cererilor de înscriere de la părintii domiciliați in afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere vor fi aplicate criterii de departajare, stabilite in conformitate cu prevederile prezentei metodologii.
Reprezentantul părinţilor a explicat că metodologia “încalcă dreptul copilului de a-şi alege şcoala”.  “În primul rând este încălcat dreptul de a alege şcoala la care vrei să înveţe copilul. Aşa cum şi actul medical îl poţi alege şi şcoala trebuie să ai posibilitatea să o alegi”, consideră Mihaela Gună.
Ea a afirmat că nu este de acord cu modalitatea de înscriere la şcoală pentru că prin metodologie se vrea “susţinerea şcolilor fără rezultate”.
“Această arondare de şcoală de care aparții nu face altceva decât să încurajeze non calitatea pentru că o şcoală rămâne în funcţiune atâta timp cât are finanţare. Finanţarea urmează elevul şi arondându-i un număr de elevi şcolii respective face ca aceasta să rămână în funcţiune. Nu vor mai fi motivaţi nici cei care vor să crească calitatea actului educaţional pentru că toate şcolile sunt privite la fel. Implicit numărul de clase ar fi trebuie stabilit după ce se făcea etapa de înscriere şi să se stabilească care şcoli vor primi sau nu”, a mai susţinut Gună.
Ea a mai acuzat faptul că “şi de această dată”, atunci când a fost realizată metodologia, părinţii “au fost lăsaţi deoparte”

Vezi si

PNL și PSD au rupt alianța la București. Firea și Burduja vor candida pentru Primăria București

Coaliţia PSD – PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar …