Wednesday , May 29 2024

Mafia care traieste pe spinarea bolnavilor de cancer: Perchezitii de amploare la medici si farmacisti

medicamente

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) efectueaza, luni, perchezitii in Bucuresti si 7 judete din tara, la mai multe cabinete medicale si farmacii, existand suspiciuni de coruptie.
Aceste fapte ar fi fost comise in perioada 2012 – 2015. Potrivit DNA, sunt efectuate 61 de perchezitii domiciliare in Capitala, dar si in judetele Ilfov, Sibiu, Mures, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Timis, reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice.
Potrivit unor surse judiciare, citate de televiziunile de stiri, sunt vizati medici oncologi si farmacisti. Perchezitiile se desfasoara si la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Salaj, Institutul Oncologic “Ion Chiricuta” Cluj si un cabinet oncologic din Sibiu.
Procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.
Medicii in cauza ar fi luat mita de la mai multi producatori de medicamente folosite in tratarea cancerului, dar si de la distribuitori de aparatura medicala, pentru a le facilita castigarea anumitor contracte, arata surse citate de Digi 24.
In schimb, acestia beneficiau de achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane si congrese internationale, acoperind si cheltuieli personale ale medicilor care participau la aceste evenimente. Conditia era sa prescrie medicamente pe care aceste firme le distribuiau.
Ancheta ar fi scos la iveală faptul că mai multe firme de medicamente ar fi oferit unor medici din câteva spitale din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa şi Cluj achitarea unor cheltuieli la diverse simpozioane şi congrese internaţionale, acoperind cheltuielile pe care le implicau simpozioanele. În realitate, cheltuielile reprezentau o mită mascată pentru ca medicii să prescrie medicamentele pe care firmele respective le produceau. Acestea erau mult mai scumpe.
Potrivit procurorilor DNA, unii din medicii implicaţi în această mafie la nivelul sistemului sanitar ar face parte şi din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor. În anumite cazuri, nu numai că prescriau medicamentele respective pentru cancer, dar chiar le aduceau la nivelul spitalelor şi le impuneau drept tratament unor bolnavi de cancer.
“Există o practică, nu la toţi, a unora dintre producătorii de medicamente, a distribuitorilor, a lanţurilor de farmacii, de marketing agresiv în ceea ce priveşte promovarea unor produse, pornind de la suplimente nutritive sau medicamente pentru care pacientul este obligat să plătească sume importante de bani. Există, de asemenea, şi un marketing agresiv pentru scoaterea de pe piaţă a unor medicamente utile, pe care medicii le prescriu, dar pacienţii nu le mai găsesc la farmacie. Medicii sunt nevoiţi acum să găsească alte scheme terapeutice. Peste 850 de medicamente au dispărut din farmaciile noastre”, a declarat, într-o intervenţie la Realitatea TV, Vasile Barbu, preşedinte Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor.
Marti nu vor fi audieri, ci doar se vor ridica documente, potrivit surselor.

Vezi si

13 persoane reținute pentru trafic cu Ozempic, medicamentul pentru diabet folosit pentru slăbit

Treisprezece persoane au fost reţinute de poliţiştii şi procurorii din Bucureşti într-un dosar care vizează …