Tuesday , June 25 2024

MAE va organiza 915 secții de votare în străinătate, cel mai mare număr de până acum

Cele mai multe secții vor fi în statele cu comunități mari de români, Italia, Spania, Regatul Unit. Nu vor fi secții în Ierusalim, Odessa, Afganistan, Mali.

Ministerul Afacerilor Externe va organiza 915 secții de votare în străinătate, la alegerile din 9 iunie, cel mai mare număr de până acum, Cele mai multe vor fi în statele cu comunități mari de români, Italia, Spania, Regatul Unit și nu vor fi organizate secții în Ierusalim, Odessa, Afganistan, Mali.

Reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procesele electorale din cadrul MAE, directorul general Iulian Ivan, a declarat într-o conferință de presă că MAE va organiza un număr de 915 secții de votare în străinătate, cel mai mare nujmăr de secții în străinătate, Lista secțiilor, cu tot cu adrese, este publicată pe site-ul ministerului.

Reprezentantul MAE a precizat că, statistic, sunt cu 80 de secții mai mult decât cele înființate la alegerile prezidențiale din 2019, când au fost înființate 835 de secții de votare, 167 de secții mai mult decât cele organizate la alegerile parlamentare din 2020, când au fost înființate 748 de secții și cu 474 de secții mai multe decât la europarlamentarele din 2019.

Ivan a mai spus că cele mai multe secții de votare vor fi organizate în statele cu cele mai mari comunități de români, respectiv în Italia 150 de secții de votare, în Spania, 147 de secții, în Regatul Unit al Marii Britanii – 104 secții de votare, Germania, 87 de secții, Franța și Principatul Monaco – 67 secții și Republica Moldova – 52 secții. În SUA vor fi 45 de secții de votare, iar în Belgia, 24 de secții, Austria 17 secții și Irlanda 16 secții de votare iar Regatul țărilor de Jos – 16 secții. În Danemarca vor fi 14 secții și Canada -12 secții de votare.

”Din motive obiective, nu se vor organiza secții de votare în următoarele state și orașe: Afganistan, pentru că militarii români au fost restrași din teatrele de operațiuni, Mali, pentru că nu mai avem militari în acest stat, Odessa, unde activitatea Consulatului este suspendată temporar. În Sudan, activitatea misiunii a fost preluată de ambasada României la Addis Abeba. În Venezuela, misiunea diplomatică a fost închisă iar în Libia, a fost relocată la Tunis. În Coreea de Nord, activitatea este suspendată temporar iar la Ierusalim, din cauza condițiilor de securitate din zonă”, a completat el.

Reprezentantul MAE a mai spus că a instruit 8.200 de operatori de calculator, dintru-un estimat de 9.200 de persoane înscrise pentru instruire.

Iulian Ivan a mai declarat că au fost expediate din țară peste 2,5 milioane de buletine de vot, aproximativ 8.400 de ștampile cu mențiunea VOTAT, peste 2,3 milioane de timbre autocolante, iar cu sprijinul celor de la STS, au fost expediate 6.217 tablete.

”În ceea ce privește funcționarea sistemului informatic care este utilizat prin intermediul tabletelor, săptămâna aceasta deja a început o sesiune de testare a funcționării sistemului. Ieri a avut loc o testare la nivel național, iar pe data de 5 iunie vor intra în această sesiune și colegii de la misiunile diplomatice”, a menționat acesta.

Vezi si

Rareș Bogdan: PNL a propus organizarea alegerilor prezidenţiale pe 10 şi 24 noiembrie

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a afirmat marţi, că datele propuse de Partidul Naţional Liberal pentru …