Wednesday , April 17 2024

Madridul isi cere scuze pentru actiunile violente ale politiei si vrea anticipate in Catalonia

Enric Millo, reprezentantul oficial al Guvernului de la Madrid in regiunea Catalonia, a prezentat scuze, vineri, pentru actiunile violente ale politiei spaniole impotriva persoanelor care au vrut sa voteze in cadrul referendumului proindependenta considerat neconstitutional de Spania.
catalonia

“Cand vad aceste imagini, si mai mult, cand stiu ca oameni au fost loviti, impinsi si o persoana chiar spitalizata, nu pot sa nu regret si sa cer scuze in numele ofiterilor care au intervenit”, a declarat oficialul spaniol intr-un interviu televizat, potrivit Reuters.
Este pentru prima data cand un oficial spaniol prezinta scuze pentru confruntarile din timpul referendumului si ar putea fi privit drept un gest de conciliere catre liderii catalani care planuiesc in mod unilateral sa declare independenta regiunii.
Actiunile politiei, care potrivit autoritatilor catalane au cauzat ranirea a 900 de persoane, au fost condamnate de organizatiile pentru drepturile omului, fiind catalogate drept un exemplu de folosire excesiva a fortei impotriva populatiei civile.
In acelasi timp, tot vineri, Guvernul Mariano Rajoy a cerut organizarea de alegeri anticipate in Catalonia, pentru a pune capat crizei provocate de referendum, a declarat purtatorul de cuvant al Madridului, Inigo Mendez de Vigo, potrivit El Comercio.
“Ar fi bine sa incepem sa remediem aceasta fractura din Parlamentul Cataloniei (…) prin alegeri regionale”, a declarat oficialul spaniol dupa sedinta saptamanala a Guvernului de la Madrid.
Autoritatile catalane au anuntat ca Parlamentul catalan se va reuni luni, desi Curtea Constitutionala de la Madrid a suspendat, intr-o masura preventiva, reuniunea Legislativului regiunii Catalonia care ar urma sa valideze rezultatul controversatului referendum proindependenta.
Totodata, interventia din Parlament a lui Carles Puigdemont, stabilita initial pentru luni, a fost amanata pentru marti, atunci cand presedintele regiunii ar urma sa vorbeasca despre consecintele referendumului de duminica.
Vineri, Guvernul de la Madrid a dat un decret prin care simplifica procedura prin care companiile se pot reloca din Catalonia in restul tarii. Deja de acesta au profitat mai multe companii, asa cum sunt bancile Sabadell si CaixaBank, care au anuntat vineri ca-si muta sediile.
ziare.com

Vezi si

Aproape 1.000 de cazuri de rujeolă în ultima săptămână în România și un deces

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că în perioada 1 ianuarie 2023 – …