Monday , January 30 2023

Macron, investit presedinte al Frantei. Hollande paraseste Palatul Elysée

macron-hollande

Franţa are de duminică un nou preşedinte. La doar 39 de ani, Emmanuel Macron a preluat mandatul de la Francois Hollande şi a devenit cel mai tânăr şef de stat din istoria ţării. Fostul preşedinte i-a predat succesorului său secretele de stat departe de ochii presei, după care Hollande a părăsit sediul preşedinţiei.
Emmanuel Macron a fost întâmpinat de Francois Hollande pe treptele palatului prezidenţial. Primirea s-a facut pe un covor roşu întins pe 60 de metri. Cei doi politicieni au mers în cabinetul preşedintelui, unde au discutat timp de jumătate de oră în spatele uşilor închise.
Există un motiv întemeiat pentru care presa nu are acces, e mai mult decât o conversaţie de curtoazie. Actualul preşedinte are obligaţia să-i predea succesorului secretele de stat.
Apoi, au mers împreună în buncărul Palatului Elysee, acolo unde se află centrul militar de comandă, locul de unde preşedintele francez poate lansa un atac nuclear. După acest tete-a-tete, Francois Hollande a părăsit sediul preşedinţiei, iar Emmanuel Macrona deveni oficial preşedintele Franţei.
Emmanuel Macron a trecut în revistă garda de onoare, după care a mers la Arcul de Triumf, unde a depus o coroană de flori la monumentul Ostaşului Necunoscut.
Emmanuel Macron a devenit astfel al 25-lea preşedinte al Republicii şi al optulea al Republicii a V-a.
„Astăzi, în această duminică de 14 mai, în acest moment în care vă preluaţi funcţiile, vă prezentăm felicitările noastre cele mai sincere”, a declarat preşedintele Consiliului Constituţional Laurent Fabius, după ce a amintit rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în care Macron a obţinut 66,1% din voturile exprimate şi a învins-o pe Marine Le Pen (Frontul Naţional, extremă dreapta, 33,9%).
„Pentru ca să fii omul ţării tale, trebuie să fii omul vremurilor tale”, a declarat Fabius. „Prin puterea suverană a poporului, sunteţi acum, mai înainte de toate, omul ţării dumneavoastră, preşedinte al Republicii”, a continuat el.
Macron a primit, potrivit tradiţiei, Marele colan al Marelui Maestru al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare de la generalul Benoît Puga. „Sunt foarte mândru să mă aflu sub ordinul dumneavoastră”, i-a spus generalul noului şef al statului francez.
 

Vezi si

Ministrul Rafila: Numărul cazurilor de gripă e în scădere. Epidemia s-ar putea sfârși în 2 săptămâni

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, duminică seară, că numărul cazurilor de gripă şi viroză …