Monday , December 4 2023

Macron, despre aderarea României la Schengen: Vrem ca dosarul să avanseze. Franța e alături de România

România nu este pentru Franţa o ţară ca oricare alta, iar alianţa dintre cele două state se bazează pe o prietenie de două secole, a declarat miercuri preşedintele francez Emmanuel Macron, care a vizitat Baza 57 Aeriană “Mihail Kogălniceanu” alături de președintele Klaus Iohannis.

Preşedintele francez s-a declarat, miercuri, mândru şi bucuros să se afle în România, unde a avut o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis.

Macron a apreciat colaborarea dintre cele două ţări, dar şi profesionalismul armatei române.

„România nu este pentru Franţa o ţară ca oricare alta. Alianţa dintre ţările noastre se bazează pe o prietenie de două secole. Am evocat acest lucru împreună şi de mai multe ori. În faţa unor crize grave care ameninţau securitatea sa, România a putut să conteze pe fraternitatea Franţei. Sunt mândru că astăzi continuăm această tradiţie istorică.

Pentru a merge încă şi mai departe, dorim să mai avansăm în continuare pe plan bilateral, lucrăm la cererea autorităţilor române la un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române. Miniştrii de resort au putut să discute şi să stabilească un document-cadru şi pe plan politic şi militar dorim să consolidăm acest document-cadru şi această cooperare”, a spus preşedintele francez.

Preşedintele francez a precizat că dispozitivul NATO din România va fi suplimentat.

„Dispozitivul actual va lua amploare, îşi va spori capacităţile. Întâlnirea la nivel înalt de la Madrid va confirma această ambiţie şi este o dovadă suplimentară a unităţii noastre pentru a îndepărta orice ameninţare de pe Flancul Est al UE şi al NATO”, a mai declarat Macron.

Totodată, Macron a vorbit despre aderarea României la Spaţiul Schengen. „Dorim ca acest dosar să progreseze, să avanseze. De atâţia ani încoace Franţa este alături de România”, a afirmat președintele Macron.

Vezi si

Cutremur cu magnitudinea 4,8 în judeţul Buzău, la miezul nopţii

Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,8 s-a produs în noaptea de duminică spre luni, la …