Tuesday , June 18 2024

Macovei: Cred că legea ANI, în acest moment, se află în echilibru; sper în acelaşi parcurs la Senat

Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate.
Şeful Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Cătălin Macovei, a declarat, marţi, că, în forma stabilită de deputaţii jurişti, Legea ANI este în echilibru, fiind în conformitate atât cu deciziile Curţii Constituţionale, cât mai ales cu cerinţele Raportului CE.
“Este un prim pas foarte bun pe care l-am făcut azi la Comisia juridică a Camerei, în sensul că, în opinia noastră, am obţinut o largă susţinere. După cum aţi văzut, raportul a fost votat în unanimitate şi cred că legea, în acest moment, se află în echilibru, în sensul că este în conformitate atât cu deciziile Curţii, cât mai ales cu cerinţele Raportului Comisiei”, a spus Macovei.
El a arătat că nu are nicio siguranţă că Legea ANI nu va fi modificată din nou de către Senat.
“Nu avem nicio siguranţă că nu va fi modificată la Senat, dar mizăm pe înţelepciunea clasei politice. Azi a fost o primă dovadă, sperăm în acelaşi parcurs şi la Senat”, a conchis Macovei.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu unanimitate de voturi, forma proiectului legii ANI care va intra în dezbaterea plenului, în sesiunea extraordinară din 16 august, în actul normativ fiind reintroduse prevederile respinse anterior de către Senat.
Preşedintele Comisiei juridice a Camerei, deputatul PDL Daniel Buda, a declarat după şedinţă că, practic, textul rezultat reprezintă vechea formă a Legii ANI, care a fost trimisă de la Cameră la Senat.
Comisia juridică a Camerei a stabilit reintroducerea în Legea ANI a termenului de trei ani în care Agenţia poate face verificări, precum şi reintroducerea prevederii referitoare la o singură declaraţie de avere, aşa cum a solicitat, în punctul său de vedere, susţinut în faţa Comisiei, premierul Emil Boc.
De asemenea, deputaţii din comisie au decis să instituie obligativitatea de a-şi depune şi publica declaraţiile de avere pentru liderii de sindicat şi membrii CES, asemenea parlamentarilor, primarilor şi celorlalte categorii supuse acestei prevederi.
La şedinţa comisiei a fost prezent, pentru prima parte a dezbaterilor, şi premierul Emil Boc, care a declarat că Guvernul susţine forma actului normativ adoptat de către Camera Deputaţilor şi a solicitat deputaţilor reintroducerea în lege a prevederilor respinse de Senat.
Curtea Constituţională a decis, în 19 iulie, că este neconstituţională legea adoptată de Parlament privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate.

Vezi si

politia, masina noua Obiectiv

Copii puși la muncă și obligați să ia parte la acțiuni religioase de angajații unei fundații din Botoșani

Polițiștii au descins, luni, la o fundație din Botoșani. Mai mulți copii erau exploatați prin …

error: