Saturday , October 8 2022

Lupte INTENSE în Ucraina: Separatiştii au pierdut aeroportul din Doneţk

donetk

Aeroportul din Donetsk continua sa fie duminica scena unor lupte grele, date intre separatistii pro-rusi care incearca sa obtina controlul asupra unitatii si militarii ucraineni. Armata ucraineana sustine ca a respins ofensiva rebelilor pro-rusi iar o parte din oras este paralizata de bombardamente.
Kievul a anunțat duminică respingerea, cu ajutorul tancurilor, a unei ofensive a rebelilor proruși pe aeroportul din Donețk, în estul separatist al Ucrainei, în timp ce mii de persoane au manifestat în capitala ucraineană pentru victoria asupra insurgenților.
Armata ucraineană a dat asigurări că a pus capăt, sâmbătă seara, puternicei ofensive lansate de două zile de separatiști pe aeroportul din Donețk, punct strategic pentru ambele părți implicate în conflict.
Cu ajutorul a cel puțin 10 tancuri, armata a creat un coridor către aeroport pentru a permite sosirea de întăriri și evacuarea victimelor. ‘Militarii noștri au reușit să curețe, aproape în întregime, incinta aeroportului’, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrei Lîsenko, citat de AFP. El a susținut că trupele ucrainene nu au trecut linia frontului stabilită prin acordurile de pace de la Minsk, afirmând că această operațiune ‘nu este o încălcare a armistițiului’ instituit în decembrie.
Potrivit jurnaliștilor AFP, pe tot parcursul nopții de sâmbătă spre duminică au fost auzite tiruri de artilerie până în centrul orașului Donețk, acestea intensificându-se în cursul dimineții. O parte din mijloacele de transport public au încetat să mai circule, iar magazinele au fost închise.
Tiruri constante de armament greu au putut fi auzite in centrul orasului Donetsk pe tot parcursul noptii, ele intensiicandu-se dupa ora 4:00 GMT (6:00 ora locala).
Marea majoritate a titurilor era la nivelul aeroportului Serge Prokofiev, insa de cel putin 2 ori au cazut obuze in zone mai apropiate de centrul orasului, unde transportul public a fost oprit duminica iar magazinele sunt inchise, la fel ca in cartierele din apropierea aeroportului.
 

Vezi si

Un bebeluș prematur aruncat de viu la Maternitatea Polizu a supraviețuit. ”A dat cu piciorul în sac și copilul a început să plângă”. Ginecologul care l-a declarat mort și l-a aruncat într-o tavă este anchetat

Tatăl unui copil născut prematur care a fost declarat mort la naştere şi ”aruncat într-o …