Thursday , February 2 2023

Lupte în vestul Ucrainei, la graniţa cu România

vest ucraina

Un posibil conflict armat ar putea izbucni în vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia.
Acolo, în ultimele zile au avut loc mai multe confruntări între combatanţii grupului ultranaţionalist Sectorul Dreptei şi poliţie. Organizaţia a fost implicată în protestele care au dus la înlăturarea de la putere a lui Viktor Ianukovici, dar şi în conflictul separatist din estul Ucrainei.
Liderul de la Kiev Petro Poroşenko susţine că incidentele din vestul Ucrainei au avut legătură cu lupta pentru rutele de contrabandă. Confruntările armate au izbucnit duminică atunci când zeci de membri ai grupului paramilitar au venit la negocieri cu autorităţile, care aveau ca scop dezarmarea grupului, înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de grenade.
Ambele părţi se acuză că ar fi deschis focul, iar confruntările s-au soldat cu cel puţin trei morţi, un civil şi doi membri ai Pravi Sektor. Alte 13 persoane au fost rănite. Organizaţia ultranaţionalistă refuză predarea armelor, argumentând că vrea să oprească traficul ilegal cu ţigări spre Ungaria şi Slovacia, în contextul în care contrabanda i-ar îmbogăţi pe politicienii ucraineni.
„Membrii grupării se prezintă ca fiind personaje de genul Robin Hood care apără ordinea publică, combătând corupţia care afectează instituţiile guvernamentale ucrainene de la destrămarea URSS. Confruntările militare din sud-vestul Ucrainei, între membri ai unui grup paramilitar de extremă-dreapta şi autorităţile locale, au stârnit temerea că violenţele se extind dincolo de conflictul separatist din estul ţării, periclitând echilibrul politic fragil”, comentează BBC.
Preşedintele Petro Poroşenko a convocat urgent o reuniune de securitate, fiind îngrijorat de riscul izbucnirii unui conflict la 1.000 de kilometri de regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, unde luptele care durează de un an şi jumătate s-au soldat cu cel puţin 6.500 de morţi. Serviciile de securitate ucrainene au consolidat prezenţa militară în jurul oraşului Mukaceve.

Vezi si

PNL vrea comasarea alegerilor: 2024 nu poate fi un an total ratat. PSD nu pare a fi de acord

PNL vrea comasarea alegerilor de anul viitor. Sunt mai multe scenarii, care vor fi discutate …