Saturday , November 26 2022

Lupte cu muniţie de război la Kiev: 50 de morţi joi (FOTO)

ucraina

La mai puţin de 12 ore de la armistiţiul anunţat de preşedintele Viktor Ianukovici, tensiunile au explodat iarăşi la Kiev. Noi confruntări au izbucnit între protestatarii care cer demisia preşedintelui şi forţele de ordine, acestea din urmă fiind împinse de pe poziţiile ocupate marţi noapte şi miercuri dimineaţă în Piaţa Independenţei. Kyivpost.com anunţă cel puţin 50 de morţi. Zeci de oameni au fost răniţi şi 50 de poliţişti au fost luaţi prizonieri de manifestanţi. În piaţă se foloseşte muniţie de război, anunţă jurnaliştii aflaţi la faţa locului.
“În jurul orei 9 a început nebunia, chiar în zona hotelului în care ne aflăm. Am observat că poliţiştii încep să se retragă. Am văzut persoane înarmate, am văzut pistoale, puştti, armament greu, s-au folosit gloanţe de cauciuc, dar şi gloanţe reale. În zona în care mă aflu sunt cel puţin zece persoane decedate. Doi colegi jurnalişti au fost împuşcaţi prin geam în camera de hotel. Este o situaţie tragică. Hotelul în care ne aflăm noi este ocupat de protestatari şi ne referim la zona de la hotel unde a fost improvizat un spital. Este o ură a protestatarilor faţă de poliţişti şi invers. Tunurile de apă s-au folosit toată noaptea” transmite corespondentul special al Realitatea TV la faţa locului, Dragoş Sasu.
Reporterul Dragoş Sasu şi operatorul Mihai Angiu se află în hotelul Ucraina, chiar în mijlocul violenţelor, fiind blocaţi de baricadele ridicate de protestatari. Holul hotelului a fost transformat în spital de campanie pentru sutele de răniţim de la faţa locului.
copil ucrainaUn alt tren, cu 500 de militari, a fost oprit din drum spre Kiev de un grup de 50 de activişti ai Opoziţiei, anunţă Interfax, Ucraina, care îl citează pe unul din membrii partidului Iuliei Timoşenko.
Primarul Kievului a anunţat joi că părăseşte partidul preşedintelui Viktor Ianukovici în semn de protest faţă de “baia de sânge şi lupta fratricidă” din centrul capitalei ucrainene, relatează AFP.
“Sunt pregătit să fac totul pentru a opri lupta fratricidă şi baia de sânge din inima Ucrainei, în Piaţa Independenţei. Viaţa umană trebuie să fie valoarea superioară în ţara noastră şi nimic nu trebuie să contrazică acest principiu”, a declarat Volodimir Makeienko, adăugând că părăseşte Partidul Regiunilor, aflat la putere.
Preşedintele Viktor Ianukovici a acuzat protestatarii că se află la originea violenţelor izbucnite joi în Kiev. Asigurările Opoziţiei privind necesitatea unui armistiţiu sunt doar o tactică “pentru a câştiga timp” şi pentru a-i înarma pe militanţii din Piaţă, a acuzat Ianukovici.
În paralel, Opoziţia a solicitat o reuniune de urgenţă a Parlamentului. Opoziţia ucraineană cere organizarea unei reuniuni de urgenţă a Parlamentului de la Kiev, în condiţiile în care violenţele au reizbucnit joi în capitala Ucrainei, relatează agenţia Unian în pagina electronică.
Preşedintele grupului parlamentar al partidului Batikivşcina, Oleksandr Turcinov, a anunţat în Piaţa Maidan că opoziţia susţine organizarea unei reuniuni a Parlamentului “pentru a lichida puterea dictatorială a preşedintelui Ianukovici”.
De asemenea, el i-a îndemnat pe deputaţii din grupurile parlamentare proguvernamentale să participe la reuniune, promiţând că le va asigura securitatea în faţa manifestanţilor, care se îndreptau joi dimineaţă spre sediul Guvernului de la Kiev.
Ukrayinska Pravda, citată de BBC, anunţă că un tren cu 40 de vagoane aduce la Kiev militari, dinspre Kremenciuc. Informaţia nu a fost confirmată oficial.
fata ucrainaPiaţa Independenţei din Kiev a devenit un teatru de război. Numărul morţilor în urma confruntărilor violente de joi dimineaţă nu poate fi încă stabilit cu exactitate. Kyivpost.com precizează că cel puţin 35 de trupuri neînsufleţite au fost numărate de jurnaliştii aflaţi în piaţă.
Tot Kyivpost.com scrie că protestatarii au fost împuşcaţi cu puşti cu lunetă, dar şi cu muniţie care a penetrat vestele antiglont pe care le purtau.
Un jurnalist AFP anunţă la rândul său că în piaţă se foloseşte muniţie de război.
Protestatarii au împins forţele de ordine de pe poziţiile ocupate de aceştia în Piaţa Independenţei în noaptea de marţi spre miercuri. Parlamentul şi Guvernul sunt evacuate.
 
 

Vezi si

Percheziții la Eparhia Cernăuților și Bucovinei. Un băiat de 17 ani doar în lenjerie intimă, găsit în camera arhimandritului

Serviciile speciale ucrainene (SBU) au efectuat o percheziție în eparhia Cernăuți-Bucovina.  Potrivit surselor LB.ua, percheziția …