Monday , December 4 2023

Ludovic Orban și-a depus demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților

Ludovic Orban și-a depus miercuri demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Niciun partid nu are majoritatea astfel încât să obțină alegerea unui nou președinte, iar postul ar rămâne vacant pentru perioada următoare, varianta fiind să se asigure interimatul prin rotație de către cei 4 vicepreședinți ai Camerei: Sorin Grindeanu (PSD), Alexandru Rafila (PSD), Florin Roman (PNL) și Cristina Prună (USR), transmite HotNews.

“În urmă cu aproximativ 5 minute mi-am scris demisia și am înaintat-o către Biroul Permanent și secretarul general. Consider că nu mai pot exercita funcția, nefiind președinte al PNL.
Motivul real este că nu mai pot fi părtaș la decizii luate de o conducere instalată cu forța”, a anunțat Orban.

„Am anunţat încă din campania internă că, în cazul în care nu voi fi ales preşedinte al PNL, îmi voi prezenta demisia din funcţia de preşedinte a Camerei Deputaţilor. Demisionez din mai multe motive – în primul rând pentru că am anunţat această demisie, ca urmare a faptului că eu consider că pentru a gira astfel de funcţii, dacă eşti om de stat, nu o poţi face fără legitimitate, iar legitimitatea este dată de votul cetăţenilor Atâta timp cât astăzi nu mai sunt preşedintele PNL, consider că nu mai pot avea această funcţie. Motivul real este însă că nu mai pot fi părtaș la decizii luate de o conducere instalată cu forța. Nu pot fi părtaș la trădarea românilor, la decizii care trebuiau să mă forțeze să încalc democrația și Constituția numai pentru interese politicianiste meschine. Gruparea demolatoare din jurul lui Cîțu, cu sprijinul lui Iohannis, este pregătită să calce în picioare democrația din România. Demisia pentru mine reprezintă o eliberare și un nou început”, a declarat Orban.

Întrebat dacă intenționeză să demisioneze din PNL (partid al cărui membru este de aproape 30 de ani) și să își facă un nou partid:

„Dacă voi lua o astfel de decizie, o voi anunța. Eu am prezentat ce cred că este corect – refacerea coaliției, care depinde de un singur lucru: desemnarea de către PNL a unui premier respectat și onest. Cramponarea de Florin Cîțu a generat această gravă criză. Eu nu pot fi părtaș la călcarea în picioare a angajamentelor făcute de PNL și de Iohannis, la punerea în practică a unui proiect pe care nu reușesc să îl înțeleg. Acțiunea mea în viitor depinde de ce se va întâmpla de acum înainte. Dacă se persistă în această ambiție nebunească de a impune un premier precum Florin Cîțu, care nu mai are încredere decât de 10% din partea populației, eu nu pot să fiu parte. Este antidemocratic. Nu poți să fii prim-ministru când 70% din populație e împotriva ta și maxim 10% din oameni mai au încredere în tine„, a adăugat el.

Reamintim că Ludovic Orban a anunțat că demisioneză de la conducerea Camerei Deputaților încă din 25 septembrie, când a pierdut șefia PNL, și și-a depus demisia la sediul partidului, spunând că îi dă termen 15 zile lui Florin Cîțu pentru a-i depune demisia la Cameră.

Pentru a produce efecte, demisia trebuia înregistrată la secretariatul Camerei Deputaților.

 

Vezi si

Marcel Ciolacu merge în Statele Unite, unde va avea întrevederi cu secretarul de stat Antony Blinken, cu secretarul Apărării și cu secretarul general al ONU

Premierul Marcel Ciolacu va efectua în zilele următoare o vizită în Statele Unite ale Americii, …