Sunday , May 22 2022

Ludovic Orban, despre propunerile lui Streinu-Cercel: Un act iresponsabil, nu înțelege respectul față de drepturi fundamentale

Premierul Ludovic Orban a afirmat marți seara, într-un interviu televizat, că nu a existat „nici cea mai mică intenție” de impunere a unor restricții suplimentare pentru persoanele peste 65 de ani și a calificat proiectul Institutului Matei-Balș, care prevedea inclusiv separarea bătrânilor de familii, drept un „act iresponsabil”.

„Dl Streinu-Cercel vorbește în numele său personal (…) Nu există nici cea mai mică intenție privitoare la părinții și bunicii noștri de a-i menține în izolare o perioadă atât de lungă sau, Doamne ferește, de a asigura spații de carantină sau ruperea de familii”, a spus primul ministru.

Acesta a vorbit despre un „act iresponsabil care vine din partea unui profesor care este considerat un specialist în domeniul epidemiologiei” dar care „pare că nu înțelege deloc societatea, respectul față de drepturi și libertăți fundamentale”.

„Nu avem de gând să impunem nicio restricție suplimentară pentru persoanele în vârstă”, dimpotrivă, „vor face parte din planul de relaxare atunci când condițiile epidemiologice ne vor permite să facem această relaxare”, a mai spus el.

Tot marți, proiectul Institutului Matei Balș a fost criticat dur și de președintele Klaus Iohannis. „În niciun caz aceste măsuri” de ieșire din perioada de carantină „nu vor fi anunțate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel”, a spus Iohannis, care a vorbit despre despre măsuri „aberante” și cu accent totalitar.

În spațiul public a circulat luni un document propus pentru perioada de după relaxarea măsurilor de distanţare socială de către Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”.

Proiectul, intitulat “Programul VACANŢA MARE de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19”, are nouă pagini şi vine cu măsuri riguroase, potrivit Mediafax. Printre măsuri se numără separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de trei luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40 – 65 de ani, “în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”.

În planul doctorului Cercel grupele de risc sunt redefinite astfel:
Persoanele din grupa de vârstă de peste 65 de ani;
Persoanele din grupa de vârstă 40-65 de ani;
Persoanele cu vârstă sub 40 de ani.
Persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus însă că nu se ia în calcul separarea vârstnicilor de familii.

HotNews

Vezi si

Peste 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă, cu ocazia Sfinţilor Constantin şi Elena

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, numele de Constantin sau derivate …