Lobby de 100.000 de dolari pentru o întâlnire între Dragnea şi vicepreşedintele SUA Mike Pence. PSD a plătit factura

reportersite
03 noiembrie 2017, 10:20

O serie de documente depuse de o firmă americană de lobby conform legilor acestei ţări atestă că Partidul Social Democrat din România a plătit anul acesta 100.000 de dolari pentru ca firma respectivă să aranjeze o întâlnire la nivel înalt a lui Liviu Dragnea cu vicepreşedintele SUA Mike Pence sau cu şeful Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan. Intermedierea a fost făcută de un consilier al lui Florin Iordache, Gheorghe Dimitrescu.

invoiceDocumentele depuse de firma americană de lobby Madison & Company LLC sunt înregistrate conform legilor americane, care obligă astfel de firme să declare orice contacte şi contracte cu organisme politice din alte ţări (vezi şi scandalul Paul Manafort şi implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale americane).

invoice1Din declaraţia depusă de Madison & Company LLC reiese că firma a primit anul acesta 100.000 de dolari de la PSD, în patru tranşe, între iulie şi octombrie. Scopul plăţii, trecut în declaraţie, încercarea de a stabili o întâlnire între vicepreşedintele SUA Mike Pence şi şeful Camerei Reprezentanţilor Paul Ryan, pe de o parte, şi Liviu Dragnea, pe de altă parte.

Intermedierea a fost făcută de Gheorghe Dimitrescu, consilier al lui Florin la Camera Deputaţilor, care a avut un schimb de mailuri cu Alan Madison, preşedintele firmei de lobby. Mailurile au fost publicate de  Rise Project şi din ele reiese că cei doi au o legătură mai veche.

„Al, AVEM NEVOIE de ajutorul tău pentru a stabili CÂT MAI REPEDE POSIBIL întâlniri oficiale pentru preşedintele PSD Liviu Dragnea (…) la cel mai înalt nivel: preşedintele Donald Trump, vicepreşedintele Mike Pence şi şeful Camrei Reprezentanţilor, Paul Ryan”, i-a scris Dimitrescu lui Alan Madison.

Firma de lobby a emis o factură de 100.000 de dolari, bani pentru care se angaja să aranjeze întâlniri cu Mike Pence şi Paul Ryan (Donald Trump a fost eliminat din listă), dar şi să asigure apariţialui Liviu Dragnea la CNN. Factura a fost emisăpe 4 mai 2017, iar în iulie PSD a început să o plătească în tranşe (45.000 $, 15.000 $, 30.000 $, 10.000 $).

Până în momentul actual, contractul nu a produs efecte.