Friday , March 29 2024

Liviu Dragnea, la Înalta Curte în Dosarul Referendumul. Sentinta amanata

dragnea

Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat, luni, un nou termen în Dosarul “Rerendumul”, în care președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, fiind acuzat de fraudarea scrutinului organizat în 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu. În faţa instannţei, Dragnea s-a declarat din nou nevinovat. Instanţa a decis amânarea sentinţei.
Procesul de la Înalta Curte de Casație și Justiție a început în jurul orei 14.00, completul de judecată fiind condus de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu.
Liviu Dragnea a declarat, în faţa instanţei, că în continuare se consideră nevinovat în legătură cu acuzațiile care i se aduc în dosarul “Referendumul”, susținând, printre altele, că adresa prin care s-a cerut organizarea de tombole în teritoriu a fost trimisă probabil de către tineri voluntari care lucrau în sediul de campanie al partidului.
La acest termen al procesului, Liviu Dragnea a făcut câteva precizări în fața instanței, după ce președintele completului de judecată, Livia Stanciu, i-a cerut să spună doar dacă are ceva nou față de declarațiile anterioare.
“În continuare, precizez că mă consider nevinovat”, a spus Liviu Dragnea.
Una din acuzațiile procurorilor se referă la faptul că Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al PSD, a transmis organizațiilor județene ale partidului o adresă în care solicita organizarea unei tombole cu premii, la care să participe alegătorii care s-au prezentat la referendumul din 29 iulie 2012.
Ulterior, susține DNA, el ar fi dat dispoziție să fie transmisă o nouă adresă, prin care să fie anulată prima.
În legătură cu această acuzație, Liviu Dragnea a spus în sala de judecată că a aflat de adresă după ce a studiat un registru aflat la partid, însă el nu a știut cine a avut inițiativa de a întocmi și nici cine a trimis-o în teritoriu. În consecință, el a cerut trimiterea unei noi adrese prin care să fie anulată prima.
Dragnea a relatat că nu a luat nicio măsură administrativă în acest caz, deoarece nu s-a stabilit cine anume a fost autorul, mai ales că în sediul de campanie activau foarte mulți voluntari.
“Am avut o discuție cu mai mulți membri din staff-ul de campanie. Concluzia a fost că tineri voluntari, care au lucrat în sediul de campanie și care veneau cu tot felul de idei, ar fi conceput și trimis adresa. La întrebarea mea cum au avut acces la sistemul informatic și cum au trimis adresa cu semnătura mea scanată pe ea, au răspuns că sistemul informatic era accesibil multora din sediul de campanie. Nu era un sistem informatic cu protecție foarte mare. Recunosc că nu am dat atunci multă importanță acestui fapt. A doua zi, am anulat acea adresă, gândindu-mă că nu poate avea efecte. Orice eventuală greșeală a fost reparată. (…) În echipa de campanie, care era fluctuantă, erau în jur de 30-35 oameni, iar în secretariatul general lucrau 14-15 oameni. Nu era o persoană care să se ocupe de corespondența cu cei din teritoriu, pentru că volumul de lucru era foarte mare. După ce s-a declanșat ancheta la DNA, care a dus la acest proces, mi-ar fi fost imposibil să cred că cineva va mai recunoaște sau își va aminti că a expediat acea adresă”, a afirmat liderul PSD.
Potrivit acestuia, mesajele tip SMS au fost trimise din sediul de campanie al PSD către membrii din teritoriu fără ca el să știe.
“Militanții de partid și membrii de partid, în timpul campaniilor electorale și între campanii, discută cu cetățenii din zona în care locuiesc, pe care îi cunosc, sunt vecini sau rude. Nu era nevoie ca cineva să îndemne militanții de partid să facă rost de datele celor care nu au venit la vot, pentru că ei știu aceste date. Așa funcționează partidele din toată lumea. Listele electorale permanente sunt publice, se afișează la sediul primăriilor sau la secțiile de vot”, a adăugat Dragnea.
Completul de 5 magistrați, condus de șefa instituției, Livia Stanciu, a decis amânarea sentinței.
romaniatv.net
 
 

Vezi si

Ciolacu: Până la sfârșitul anului vom avea o aderare completă la Schengen, inclusiv terestru

Există un plan pentru ca, până la sfârșitul anului, România să aibă o aderare completă …