Thursday , April 22 2021

Liviu Dragnea a depus amendamente pentru reducerea bugetului SRI. Banii se duc la Sanatate

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, propune ca bugetul SRI să se reducă cu aproximativ 450 de milioane de lei. Banii ar urma să se împartă între Ministerul Sănătății, Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate și Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Amendamentele au fost depuse la comisiile de specialitate a anunţat, luni, liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu.

„Vă pot spune că domnul preşedinte a depus amendamentul, aşa cum a anunţat, este vorba de suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate vizavi de suplimentarea fondurilor pentru vitamina D, markeri tumorali şi un program de screening, cu diminuarea bugetului Serviciului Român de Informaţii”, a precizat Suciu, după şedinţa grupului parlamentar al PSD.

El a adăugat că este un amendament depus la comisiile de sănătate şi de buget finanţe.

„Eu cred că colegii noştri din comisii vor putea aprecia dacă, după ani de zile de creşteri substanţiale a bugetului SRI, un stopaj, o oprire a acestor măriri va afecta activitatea SRI, eu cred că nu”, a adăugat Suciu.

Potrivit unuia dintre amendamente, 295.000 de lei ar urma să ajungă la Ministerul Sănătății pentru trei programe de sănătate: Vitamina D, Panorama și Teste markeri tumorali.

„Programul Vitamina D – proiect nou care va începe a se derula în anul 2019 și cuprinde analize pentru depistarea carenței de Vitamina D pentru un număr estimat de 3,56 milioane de asigurați”, scrie în argumentarea amendamentului.

Aceeași sursă arată că Programul Panorama „presupune testări prenatale, fiind estimat un număr de 200.000 de paciente anual, cu un cost/investigație de 2.500 de lei”.

„Programul Testare markeri tumorali presupun (sic!) un cost/test de 150 euro/pacient cu factor de risc; se estimează 930.000 beneficiari ai acestui program”, se mai arată în argumentație.

Cei 295.000 de lei se vor lua din bugetul SRI, capitolul „Cheltuieli de personal”.

Alți 230.000 de lei ar urma să ajungă în Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate pentru Programul Diabet juvenil.

„Se estimează 3.500 de cazuri rezolvate în anul 2019”, se mai arată în argumentația depusă odată cu amendamentele lui Liviu Dragnea.

Vezi si

Doar 27-31% dintre adulții din România, adică 5 milioane de oameni, vor fi vaccinați până la sfârșitul anului 2021 – studiu MedLife

Doar 10-13% din populația României are intenție fermă de a se vaccina în perioada imediat …