Thursday , April 8 2021

LISTĂ. Care sunt românii care se vaccinează anti-COVID în a doua etapă

Peste 100 de mii de români s-au vaccinat de la începutul campaniei de imunizare, iar luni încă 150 de mii de doze din vaccinul Pfizer au ajuns în România. Miercuri, sosesc în țară și primele doze din vaccinul Moderna. În această săptămână trebuie să înceapă etapă a două a strategiei de vaccinare împotriva COVID-19.

Valeriu Gheorghiță a enumerat la Digi 24 lista oficială cu persoanele care intră în etapa a două de vaccinare:

beneficiarii din centrele sociale
persoanele care au peste 65 de ani
persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA
persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice
“Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”, a precizat Valeriu Gheorghiță, care a spus și că această lista a fost transmisă către DSP-uri.

Pe lista persoanelor care vor fi vaccinate în etapa a doua face parte și personalul din mass-media, “cei care efectuează reportaje în unități medicale”, a mai precizat acesta.

Cum ne putem programa
“Aceste categorii de boli cronice expun persoana la un risc de a dezvolta o formă de boală mai gravă. Persoanele cu comorbidități ar trebui să ia legătură cu medicul de familie pentru informare și programare”, a precizat Gheorghită.

Și aparținătorii pot să programeze o persoană în cea de-a două etapă a vaccinării, asta pentru a ușura această procedură pentru cei din mediul rural, de exemplu.

“Aparținătorii asigură și transportul bunicului sau părintelui și atunci e firesc să existe această posibilitate de programare”, a mai spus Gheorghiță.

Vezi si

Guvernul va prelungi joi starea de alertă. Cîţu: vom decide şi cu privire la Paştele ortodox

Guvernul va aproba joi prelungirea stării de alertă, în cadrul hotărârii care va fi adoptată …