Liderii PSD au decis în unanimitate să conteste bugetul pe 2020 la CCR

23 decembrie 2019, 17:27

Liderii PSD au decis în ședința CEx de astăzi sesizarea la Curtea Constituțională a unui posibil conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern, după ce săptămâna trecută Executivul a decis să-și asume răspunderea pe proiectul de lege al bugetului de anul viitor.

De asemenea, PSD va face o sesizare de neconstituționalitate și cu privire la proiectul de modificare a OUG 114/2018.

Decizia liderilor social-democrați a fost adoptată cu unanimitate. Deși CCR a fost sesizată în acest caz, asta înseamnă că bugetul pe anul 2020 nu este blocat, dar că este așteptată o decizie a Curții pentru a se vedea dacă judecătorii CCR consideră procedura de asumare ca fiind constituțională sau nu.

„Nu poți să-ți asumi răspunderea pe buget sau așa am crezut noi. Într-o demcorație autentică, e prima oară. Este o linie roșie pe care au depășit-o. Ca și președinte al Camerei Deputaților, nu-mi trebuie o decizie politică, e o responsabilitate pe care mi-o conferă funcția, categoric, o să fac sesizare de conflict de neconstituționalitate la CCR. Chiar dacă nu stopez acest buget, sper, prin decizia CCR, alte viitoare Guverne ale României, să nu mai facă acest lucru”, a declarat Marcel Ciolacu, vineri, când a anunțat sesizarea la CCR.

Guvernul și-a asumat, miercuri, răspunderea pe proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2020, iar astăzi Ludovic Orban a avut mai multe întâlniri cu liderii USR, ALDE și UDMR cu privire la amendamentele depuse.

USR a anunțat luni dimineață că a depus peste 60 de amendamente la legea bugetului pe anul 2020. Acestea vizează tăierea fondurilor pentru „academiile de politruci şi sinecurişti”, suplimentarea investițiilor în educație și infrastructură, dar și creșterea transparenței instituționale și digitalizarea.

De asemenea, PSD a depus 35 de amendamente la legea bugetului pentru anul viitor, pe care Guvernul Orban își asumă, luni, răspunderea în fața Parlamentului. Amendamentele depuse de parlamentarii PSD implică cheltuieli bugetare de 41 de miliarde de lei, care ar crește deficitul cu peste 4% din PIB.

digi24.ro

reportersite