Liderii lumii saluta victoria detasata a lui Emmanuel Macron

reportersite
08 mai 2017, 9:34

Oficialii europeni au fost printre primii care au reactionat duminica seara la alegerea centristului Emmanuel Macron la presedintia franceza, salutand o „victorie” pentru Europa, apoi si presedintele american Donald Trump l-a felicitat pentru „victoria detasata”, scrie AFP.

France ElectionFrancezii au ales un „viitor european”, a salutat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Presedintele Consiliului European Donald Tusk a salutat decizia francezilor pentru „Libertate, Egalitate, Fraternitate”.

„Contam pe Franta, in inima Europei, pentru a schimba intreaga Uniune si pentru a o aduce mai aproape de cetateni” a sciris pe Twitter presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, felicitandu-l pe Emmanuel Macron.

„Felicitari lui Emmanuel Macron pentru victoria sa de astazi ca urmatorul presedinte al Frantei”, a scris presedintele american Donald Trump pe Twitter. „Astept cu nerabdare sa lucrez cu el”.

Hillary Clinton, adversarul dl Trump in 2016 la alegerile prezidentiale, a vorbit pe Twitter despre o „victorie pentru Macron, pentru Franta, UE si din lume”.

„Felicitari poporului francez. Ati votat pentru unitate impotriva diviziunii, pentru speranta mai degraba decat pentru frica”, a salutat victoria lui Macron reverendul Jesse Jackson, celebru activist pentru drepturile civile americane.

Victoria domnului Macron este „o victorie pentru o Europa puternica si unita si pentru prietenia franco-germana¬, a declarat Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel, care apoi vorbit cu Macron la telefon.

Premierul britanic Theresa May il „felicita calduros” pe Emmanuel Macron, a declarat un purtator de cuvant. „Premierul a reiterat faptul ca Marea Britanie doreste un parteneriat puternic cu o Uniune Europeana sigura si prospera dupa Brexit”, a anuntat Downing Street.

Cu toate acestea, Nigel Farage, fostul lider al partidului UKIP, antieuropean, si unul dintre principalii actori ai victoriei taberei DA la referendumul privind Brexitul, a deplans rezultatul alegerilor franceze. „O inselaciune uriasa a fost aprobata prin vot. Macron va fi marioneta lui Juncker”, a scris N. Farage pe Twitter.

Victoria lui Emmanuel Macron este „o victorie simbolica impotriva miscarilor protectioniste si reprezinta un vot de incredere in UE”, a salutat si prim-ministrul japonez Shinzo Abe alegerea centristului.

Presedintele Comitetului pe probleme internationale al Dumei de Stat, Alexei Pushkov, din Rusia a declarat ca „dezamagirea se va instala foarte repede”, printre alegatorii domnului Macron, care mosteneste,in opinia sa, o „tara divizata, scindata.”

Presedintele Iohannis a salutat si el, intr-un mesaj pe Twitter, alegerea francezilor, adaugand ca se bucura de continuarea relatiei strategice Romania – Franta.

Au salutat, de asemenea, alegerea lui Emmanuel Macron si prim-ministrul canadian Justin Trudeau, presedintele ucrainean Petro Porosenko, premierul grec Alexis Tsipras, cel Italian, Paolo Gentiloni, premierul spaniol si cel begian.

HotNews