Tuesday , May 28 2024

Liberalii ameninta cu iesirea din USL daca UDMR intra la guvernare

Conducerea Partidului Naţional Liberal ar fi decis, în mod oficial, duminică seara, că nu doreşte sub nicio formă o guvernare alături de UDMR, au declarat surse apropiate partidului. Mai mult decât atât, liberalii ar fi ameninţat cu ieşirea din USL în cazul unei astfel de decizii la nivelul PSD.
În 11 decembrie, liderul liberal Crin Antonescu a declarat că ideea cooptării UDMR la guvernare nu este agreată în rândul liberalilor. Potrivit lui Antonescu, liberalii îşi doresc însă ca între USL şi UDMR să existe “raporturi politice deschise” şi discuţii pe toate temele de interes naţional.
Înainte de alegerile parlamentare din 9 decembrie, preşedintele PNL mai spunea că singura situaţie în care ar accepta cooptarea UDMR alături de USL într-o viitoare guvernare ar fi cea în care USL ar obţine sub 50% din mandatele în noul Parlament, situaţie pe care a preconizat-o “foarte puţin probabilă”.
Antonescu: A existat întâlnire USL-UDMR înainte de alegeri. A rămas să fim în aceeaşi majoritate
Tot Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, că a existat o întâlnire între liderii USL şi liderii UDMR înainte de alegeri, în care s-a discutat despre faptul că ar fi bine ca după alegeri USL şi UDMR să facă parte din aceeaşi majoritate.
“Am avut discuţii, noi, liderii USL, cu liderii UDMR, cu mult înainte de alegeri, am discutat că după alegeri ar fi bine să facem parte din aceeaşi majoritate, în condiţiile în care raporturile se apropiaseră cumva. (…) Am făcut acest angajament reciproc”, a spus Antonescu, la un post de televiziune.
El a precizat că la discuţiile, de după alegeri, dintre USL şi UDMR li s-a transmis liderilor UDMR ceea ce este acceptabil pentru USL.
“Le-am spus ce variante de colaborare vedem. Aşteptăm să vedem dacă UDMR înţelege că numai în acele condiţii putem să discutăm despre colaborare, vedem în ce formă. Ne întâlnim luni cu UDMR”, a spus Antonescu.
El a dat asigurări că UDMR nu va fi la guvernare decât în condiţii pe care le vor găsi rezolnabile, acceptabile toţi cei care astăzi sunt neliniştiţi de prezenţa UDMR la guvernare.
Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă seara, în cadrul unei emisiuni televizate, că este dispus să numească un ministru din UDMR, la învestirea Guvernului Ponta 2.
Întrebat dacă ar fi dispus să acorde UDMR un portofoliu de ministru, premierul a răspuns afirmativ.
“Da, eu aş fi dispus, în ideea în care actuala majoritate şi actualul Guvern trebuie ferit de percepţia că este un guvern de două treimi ca cel din ţara vecină, din Ungaria, care asupreşte minorităţi politice sau naţionale. Este părerea strict a mea, personală. Garantez că, dacă luni preşedintele Băsescu mă nominalizează ca şi candidat la funcţia de prim-ministru, împreună cu domnul Antonescu şi domnul Daniel Constantin, vom avea o asemenea discuţie cu UDMR”, a spus Ponta, precizând însă că nu ştie care va fi finalul acestei discuţii.
realitatea.net

Vezi si

Deputatul Dan Vîlceanu a fost sancționat cu reducerea cu 50% a indemnizației de parlamentar timp de 6 luni, după bătaia cu Florin Roman

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, propunerea Comisiei juridice de penalizare a lui …