Thursday , July 7 2022

Lia Olguta Vasilescu: Scaderi salariale intre 10% si 40% pentru "foarte putini" bugetari

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a admis joi ca pentru o serie de bugetari – “foarte putini” – vor exista reduceri salariale cuprinse “intre 10 si 40%”, incepand cu 1 ianuarie 2018, dar a sustinut ca este vorba despre “unii dintre bugetari”, argumentand insa ca era necesar “sa corectam aceste dezechilibre”.
olguta

Ea a invocat exemplul presedintelui Romaniei, al carui salariu, a spus ministrul, scade cu 40%.
“Nu e normal sa avem un director de institutie din teritoriu cu salariu de 14.000 de lei si alti directori cu 2.500 de lei”, a adaugat ea.
Un alt exemplu invocat de ministrul Muncii este cel al consilierilor de la Ministerului Sanatatii, care aveau salariile mai mari decat secretarii de stat, pana la 14.000 de lei pe luna, in timp ce consilierii altor ministri erau platiti cu salarii cuprinse intre 3.000 si 4.000 de lei lunar.
“Si lor le vor scadea salariile, am incercat sa aducem un echilibru”, a declarat Lia Olguta Vasilescu, intr-o interventie telefonica la Antena 3.
In ceea ce priveste majorarile de salarii, este vorba de o crestere la brut de 25% de la 1 ianuarie, echivalentul a “circa 4% net”, a adaugat Vasilescu.
In ceea ce priveste politistii, nu e vorba de scaderi de salarii, a sustinut ministrul Muncii, precizand ca este vorba de eliminarea unui spor.
“Politistul era acasa si asteapta un telefon daca se duce sau nu (la serviciu). Daca se ducea primea bani, dar si doar pentru ca statea acasa si primea telefonul primea un spor. Acest spor s-a eliminat”, a explicat ea.
„Estimarea noastră e că aproximativ 40% din salariaţii bugetari vor avea scăderi substanţiale la veniturile nete. Cu combinaţia noua lege de salarizare cu faptul că există o limitare a sporurilor în structura bugetară şi cu transferul de taxe sociale, toate elementele vor conduce ca anumite categorii să aibă drept consecinţă scăderea salariilor”, a declarat la Digi24 Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.
HotNews, Digi 24

Vezi si

Romsilva a crescut suprafața pădurilor de stat certificate la nivel internațional cu circa 34 de mii de hectare

 Suprafața pădurilor de stat care dețin certificarea managementului forestier la standarde internaționale a crescut cu …