Tuesday , February 27 2024

Leonard Orban, RESPINS de Parlamentul European pentru postul de la Curtea Europeană de Conturi

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, nu a primit, marţi seară, numărul necesar de voturi în plenul Parlamentului European pentru ocuparea postului de la Curtea Europeană de Conturi, candidatura sa fiind respinsă.
Votul a avut loc marţi seară la Strasbourg, fiind secret.
Au fost înregistrate 294 de voturi “împotrivă” şi 269 de voturi “pentru”.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, pentru MEDIAFAX, că renunţă la candidatura pentru postul de membru al Curţii Europene de Conturi în urma votului negativ primit, marţi seară, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European.
“Am hotărât să îmi retrag candidatura, deşi votul PE are un caracter consultativ”, a afirmat Orban.
De altfel, acesta precizase şi înainte de audierea în Comisia de Control Bugetar a PE, pe 26 septembrie, că în cazul unui vot negativ al Parlamentului European va renunţa la candidatură, deşi decizia finală aparţine Consiliului European.
Orban consideră că faptul că a primit un aviz negativ din partea Comisiei de Control Bugetar a avut “în mod cert o influenţă importantă” şi asupra votului din plenul  PE.
“Regret rezultatul votului (…) Nu pot să nu notez faptul că disensiunile politice interne au fost transferate la nivel european, ceea ce e o chestiune din care nu câştigă nimeni. Astăzi a fost candidatura mea, mâine vor fi alte probleme, însă e clar că nu câştigă nimeni din asemenea probleme”, a mai afirmat Orban.
Ministrul Afacerilor Europene fusese propus în iunie de premierul Victor Ponta pentru a deveni membru al Curţii Europene de Conturi.
Orban primise aviz negativ din partea Comisiei de Control Bugetar a PE pe 26 septembrie.
Votul din plenul PE este decisiv în privinţa ocupării de către Orban a postului de la Curtea Europeană de Conturi din Luxemburg, în condiţiile în care avizul Comisiei de Control Bugetar era consultativ.

Vezi si

Valabilitatea permiselor auto va crește de la 10 la 15 ani

Aproximativ trei milioane de persoane ar putea beneficia de creşterea valabilităţii permiselor de conducere din …