Sunday , January 29 2023

Leonard Orban: Obiectivul prioritar imediat îl reprezintă reluarea plăţilor de la CE până la sfârşitul acestui an

Uniunea Europeană ar putea suspenda plăţile către România pe o perioadă de 6 luni, dacă pana la 31 octombrie ţara noastră nu va îndeplini două condiţii, a declarat joi Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, la prima sa conferinţă de presă.
“Obiectivul prioritar imediat al Ministerul Afacerilor Europene îl reprezintă reluarea plăţilor de la Comisia Europeană până la sfârşitul acestui an, astfel încât să poată fi rambursate de comisie toate cheltuielile efectuate pe proiecte peperioada întreruperii”, a declarat Leonard Orban.
Prima condiţie de care a vorbit proaspătul ministru este reformarea sistemului de achiziţii publice şi includerea în sistem a Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMA) şi a Unităţii pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice (UCVA).
În acest mod cele două instituţii devin responsabile pentru problemele privind achiziţiile publice. Cea de-a doua condiţie pe care va trebui să o îndeplinească România o reprezintă finalizarea controlului la toate achiziţiile din proiectele implementate.
După finalizarea controlului vor exista corecţii financiare la proiectele implementate sau în curs de implementare, a precizat Leonard Orban.
„Până în prezent suntem în grafic cu rezolvarea problemelor. Ne-am propus să terminăm înainte de termen, pentru a avea timp să mai facem mici ajustări. Sunt convins că vom reuşi”, a declarat ministrul.
Ministerul Afacerilor Europene va urmări funcţionarea noului sistem de verificare a achiziţiilor publice şi asigurarea unui nivel înalt de rigurozitate de către diversele instituţii care au atribuţii în acest sens: Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Unitatea pentru Coordonarea şi Vţerificarea Achiziţiilor Publice (UCVAP), autorităţi de management (AM).
Scopul constă în detectarea oricăror abateri de la respectarea legislaţiei comunitare şi naţionale în domeniul achiziţiilor publice. (RAZVAN VOICULESCU – romanialibera.ro)

Vezi si

CNSU decretează stare de alertă în județul Vrancea din cauza zăpezii

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decretat, sâmbătă, stare de alertă în județul Vrancea …