Wednesday , February 28 2024

Legile justitiei: Presedintele ramane implicat in numirea procurorilor sefi, nu si la Curtea Suprema

Zi scurta vineri la Comisia speciala condusa de Florin Iordache, dar cuprinzatoare. Sedinta de vineri a transat doar chestiunile spinoase, dupa care a intrat in weekend.
comisie justitie

Astfel, s-a decis ca presedintele sa ramana implicat in numirea si revocarea procurorilor-sefi de la DNA, DIICOT si Parchetul General, insa rolul i-a fost amputat in ce priveste numirile de la Curtea Suprema.
Prezent la Bruxelles la Summitul Parteneriatului Estic, presedintele Klaus Iohannis le-a transmis insa celor de la Putere ca lucrurile nu vor ramane asa.
Scandalul nu a lipsit nici vineri. Daca pana acum cele mai multe propuneri controversate au fost facute de UNJR, fapt ce l-a facut pe procurorul general sa aiba o reactie extrem de dura, acuzand o manipulare grosolana a opiniei publice, vineri situatia s-a “extins” si la CSM.
La Comisie a fost prezent Victor Alistar, insa el nu a primit un mandat din partea Consiliului sa fie acolo. El e cel care a propus ca presedintele sa nu mai aiba dreptul sa refuze numirile in conducerea Inaltei Curti.
Asadar, bilantul a 3 zile de lucru ale Comisiei Iordache: procurorii vor fi la mana politicului iar rolul presedintelui tarii a fost redus pana la acela al unui notar – e nevoie de semnatura lui pe document, dar datele din el raman aceleasi. Ramane implicat in procedura pentru procurorii sefi, insa asta doar pentru ca MCVul prevede avizul Comisiei de la Venetia pentru modificari la acest palier. Oricum, riscul nu a trecut pentru ca PSD va sustine reducerea rolului sefului statului in plenul Parlamentului.

Vezi si

Valabilitatea permiselor auto va crește de la 10 la 15 ani

Aproximativ trei milioane de persoane ar putea beneficia de creşterea valabilităţii permiselor de conducere din …