Thursday , September 29 2022
Breaking News

Legea salarizarii: Seful Consiliului Fiscal spune ca impactul bugetar e dublu si deficitul ajunge anul viitor la 5,7%

gindeanu-olguta-dragnea

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat, marti, ca, in realitate, impactul bugetar al legii salarizarii va fi dublu fata de cel estimat si prezentat public de Guvern si, mai rau, la anul, deficitul ar putea ajunge la 5,7% din PIB, depasind pragul de 3% asumat in cadrul UE.
“Din primele estimari, rezulta ca impactul legii salarizarii este mult mai mare decat s-a comunicat de Guvern. Ce ni s-a spus pana acum era un impact de circa 30 de miliarde, cumulat in patru ani. Din ce se vede acum, impactul este aproape dublu, in jur de 50-60 de miliarde. In acest moment, nu avem toate informatiile pentru o estimare exacta. Iar, in 2018, impactul este foarte mare (…)
Cifrele graiesc de la sine. Peste orice imaginatie. In conditiile in care estimarile Comisiei Europene aratau in 2018 un deficit de 3,9% fara cresteri de salarii, mai adaugam 1,8% din PIB doar din legea salarizarii. Ce masuri de compensare sa gasesti si de unde sa acoperi asa ceva?”, a declarat Ionut Dumitru pentru Mediafax.
Presedintele Consiliului Fiscal atrage atentia asupra faptului ca toata cresterea pentru salariile medicilor si asistentelor medicale, care in anumite cazuri se ridica la 150%, “este realizata anul viitor”.
“La educatie cresterea este de 50% fata de 2017 si 25% la celelalte categorii sociale din sectorul public. De la 1 ianuarie 2018, ar fi o crestere pentru toti bugetarii, in medie de 40-50% fata de 2017. Impactul bugetar pe 2018 ar putea ajunge la circa 25 de miliarde, adica 1,8% din PIB impact net”, a calculat Ionut Dumitru.
In schimb, reprezentantii PSD s-au aratat foarte optimisti, atat in privinta bugetului, cat si a sumelor necesare pentru majorarile salariale anuntate public de Guvern si de Liviu Dragnea.

Vezi si

Escortă româncă de 23 de ani, ucisă în bătaie de un client în Austria. Fata s-a înecat cu sânge și vomă

O tânără româncă a fost ucisă sâmbătă, 24 septembrie, în Austria. Ana Maria, despre care …

One comment

  1. Cu toții am văzut propunerea de salarii uriașe!PENSDIILE INSA RAMAN EXTREM DE MICI.Toate preturile se vor dubla.Sunt 4 milioane de pensionari.Deci estevdecimarea lor practic.