Friday , February 3 2023

Legea salarizării, adoptată in Parlament. Majorarea salariala promisa profesorilor și medicilor, amanata

parlament 2017

Controversata Lege a salarizării unitare a fost adoptată de deputați, în ciuda nemulţumirilor sindicaliştilor, care ieri au aflat că majorările întârzie. Liviu Dragnea spune că legea e bună şi că guvernul se ţine de promisiuni. Se întâmplă la o zi după anunţul care i-a inflamat pe sindicaliştii din Sănătate si Educaţie – ministrul Muncii a anunţat că medicii şi profesorii nu mai primesc integral majorările, ci în etape.
Legea a fost votată cu 188 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă” și 47 de abțineri. După acest vot, legea va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
USR a anunţat de aseară, după adoptarea raportului în Comisia de muncă a Camerei, că intenţionează să sesizeze CCR în privinţa Legii salarizării, pentru motivul că nici acum nu se cunoaşte impactul bugetar, iar membrii Guvernului „improvizează” pentru că nu ştiu acest lucru.
 
„Legea salarizării unitare e o lege a demnităţii românilor, care la fel ca ceilalţi cetăţeni europeni trebuie să fie plătiţi echitabil pentru munca loc. Face ordine într-un sistem în care a dominat haosul, bunul plac şi discriminarea. Salariile medicilor şi asistenţilor medicali vor ajunge la 1 martie 2018 la nivelul calculat pentru grila ce va deveni operaţională din 2022. De exemplu, un angajat care în prezent are un salariu de 4.000 de lei va beneficia de următoarele creşteri succesive până la 7.000 de lei. Pentru personalul didactic creşterea din 2018 va fi de 50% faţă de salariul aflat în plată în prezent, iar personalul militar şi de ordine publică va avea o creştere chiar de luna viitoare”, a declarat Liviu Dragnea, președintele PSD, în plenul Camerei Deputaților.
Membrii Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor au adoptat, marţi, raportul privind Legea salarizării cu 15 voturi favorabile, două împotrivă şi patru abţineri. Legea a intrat azi în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Ieri, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat că ultima variantă a Legii salarizării agreată cu Ministerul Finantelor prevede că abia de la 1 ianuarie 2018 toţi bugetarii vor avea o creştere a salariului brut cu 25%, iar de la 1 martie profesorii şi medicii vor primi în plus diferenţa de bani promisă. Iniţial, primele majorări salariale erau programate pentru 1 iulie 2017.
digi24.ro

Vezi si

Ministrul Mediului: Trebuie să avem o reglementare specială pentru Via Transilvanica. Va dura câteva luni

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat, vineri, că în câteva luni cel …