Wednesday , February 1 2023

Legea prin care este eliminat dosarul cu șină, promulgată de președintele Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care este eliminat dosarul cu șină. Instituțiile nu mai pot solicita de la persoane fizice sau juridice niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie pentru soluționarea cererilor pentru furnizarea unui serviciu public.

Potrivit legii, instituțiile „nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu șină, precum și niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie”.

Legea are ca obiect de reglementare completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2016, în sensul instituirii în sarcina instituțiilor publice, organelor de specialitate ale administrației centrale și locale și persoanelor juridice de drept privat, care au obținut, potrivit legii, statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, a unei obligații de a pune la dispoziția cetățenilor, în mod gratuit, în format fizic pe hârtie sau în format electronic, pe pagina de internet proprie, modele de formulare sau cereri aferente serviciilor furnizate.

Deputații au votat pe 7 decembrie legea care prevede ca interdicția de a solicita copii după acte emise de instituții publice să fie extinsă și la nivel local, nivel de universități și companii de utilități. „Este un pas de normalitate”, spunea ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.

„Această inițiativă completează un proiect de anul trecut prin care instituțiile centrale au interdicția de a solicita copii după acte emise de instituții publice, astfel încât acum vom avea această interdicție și la nivel local, și la nivel de universității și la nivel companii de utilități. De asemenea, în urma unui amendament, practic se interzice dosarul cu șină prin lege. De asemenea, am interzis prin propunerea noastră xeroxurile din instituțiile publice, pentru că, inclusiv în 2022, la Sectorul 1 ești trimis în cadrul Administrație de taxe locale să îți faci xerox și trebuie să plătești și copia și puxul. Este un pas de normalitate”, afirma în plenul Camerei Deputaților Sebastian Burduja.

Inițiativa legislativă a fost adoptată de Camera Deputatilor cu 241 de voturi „pentru” și 13 abțineri.

Proiectul a fost inițiat de trei deputați PNL, printre care ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.

Vezi si

MAE le cere românilor aflați în Turcia să evite zonele turistice din Istanbul. „Risc ridicat de insecuritate”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi informează pe cetăţenii români care locuiesc sau călătoresc în oraşul …