Thursday , March 28 2024

Legea "defaimarii" a lui Dragnea, amanata. Cand se va da votul

Legea prin care este incriminata defaimarea, initiata in toamna trecuta de presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost scoasa, miercuri, de pe ordinea de zi a deputatilor.
deputati

Astfel, desi ar fi trebuit sa fie discutata in Camera Deputatilor, for decizional, votul a fost amanat pentru saptamana viitoare, anunta televiziunile de stiri.
Miercuri, initiatorul proiectului, Liviu Dragnea, a spus in plenul Camerei Deputatilor ca nu vrea ca legea sa fie adoptata prin incalcarea regulamentului.
“In ceea ce priveste solicitarile venite din partea colegilor de la PNL, nu presedintele unui partid si nici macar presedintele PSD-ului nu hotaraste daca un regulament al Camerei se respecta sau nu.
Nu presedintele unui partid stabileste ce au de facut liderii grupurilor parlamentare. Eu nu vreau ca aceasta lege sa fie adoptata prin incalcarea regulamentului.
Domnul presedinte Valeriu Zgonea va decide acum daca regulamentul este respectat sau nu si care sunt masurile pe care le propune pentru ca aceasta lege, dupa ce va fi votata, sa nu poata sa fie contestata”, a declarat Liviu Dragnea, potrivit Agerpres.
In schimb, acesta sustine ca nu exista nicio prevedere in aceasta lege care sa impiedice presa sa critice politicienii: “Nu exista nicio prevedere care sa interzica sau sa limiteze dreptul presei de a critica oameni politici sau nepolitici, care sunt considerati corupti sau in altfel. Cred ca problema aici este ca defaimarea, de fapt, este o exceptie in societatea noastra si nu o regula”.
Liderul PSD a avut si o replica pentru liberali, care s-au declarat impotriva acestei legi.
“In ceea ce priveste valorile liberalismului, eu cred ca ele contin si valoarea tolerantei, a respectului libertatii celuilalt, a dreptului la imagine si nu inteleg cum un partid democratic arata o asemenea indarjire impotriva dreptului grupurilor minoritare si vulnerabile la o imagine pozitiva si armonie sociala”, a subliniat Liviu Dragnea.
Deputatii din Comisia Juridica si din Comisia pentru Drepturile Omului au adoptat, marti, cu 17 voturi pentru si 5 impotriva, legea prin care este incriminata defaimarea si care prevede amenzi de pana la 100.000 de lei, daca se aduce atingere imaginii unei persoane sau a unui grup social.
Legea prevede infiintarea unui departament pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei, in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. Acesta va avea rolul de a preveni si a sanctiona defaimarea sociala.
Persoana care se considera defaimata se poate adresa instantei de judecata pentru a cere acordarea de despagubiri sau anularea situatiei create prin discriminare fie in termen de 3 ani de la data savarsirii faptei, fie “de la data la care persoana interesata putea sa ia cunostinta de savarsirea ei”.
Legea “defaimarii”, criticata de socitatea civila
Ulterior, mai multe organizatii ale societatii civile au criticat dur atat prevederile, cat si modul in care a fost adoptata de Senat legea “defaimarii sociale” initiata de Liviu Dragnea, cerand Camerei Deputatilor, for decizional, sa respinga definitiv proiectul.
Reactia organizatiilor neguvernamentale Expert Forum, Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social si Centrul Roman de Politici Europene s-a concretizat intr-o scrisoare deschisa adresata deputatilor, prin care li se cere sa respinga proiectul, si o petitie online.
“Consideram ca o asemenea lege poate fi folosita ca instrument de intimidare a vocilor incomode din presa si societatea civila si poate duce la incalcari grave ale dreptului la libera exprimare”, subliniaza semnatarii scrisorii.
Ce prevede legea
In legea initiata de Dragnea, defaimarea sociala este definita ca “fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un anumit grup social”, iar grupul social e definit drept “categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, apartenenta POLITICA, orientare sexuala, origine sociala, avere, dizabilitati, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA”.

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …