Friday , April 9 2021

Legea Bugetului pe 2016, retrimisă la comisii, pentru un raport despre bugetele Senatului si Camerei

Proiectul de buget pentru anul viitor a primit aviz favorabil, duminică, din partea comisiilor reunite de buget-finanțe. Ca atare, luni, 14 decembrie, plenul reunit al Parlamentului a început dezbaterile pe această lege, dar ulerior, plenul a retrimis proiectul legii bugetului la Comisiile de buget-finanțe pentru un raport suplimentar cu privire la bugetele Camerei Deputaților și Senatului.
senat

“Comitetul liderilor vă propune retrimiterea la comisie a bugetului de stat, termen până mâine dimineață (marți — n.r.) la ora 10,00, pentru a completa cu cifrele aprobate pentru bugetele Camerei Deputaților și Senatului”, a afirmat luni președintele de ședință, Valeriu Zgonea. Propunerea a fost adoptată cu 249 de voturi pentru și 2 voturi împotrivă. Înainte de a retrimite la comisiile de specialitate proiectul legii bugetului de stat, senatorii și deputații au votat pe articole, fără a da un vot pe proiectul integral, toate cele 63 de articole ale actului normativ.
Guvernul are în vedere, pentru implementarea bugetului de stat pe anul viitor, cinci elemente de bază – prioritizare, transparență, eficiență, prudență și predictibilitate, a declarat luni premierul Dacian Cioloș, la dezbaterile generale din plenul comun al Senatului și Camerei Deputaților, potrivit Agerpres.
“În ceea ce privește prioritizarea pe proiecte cu impact real, nu începem mai mult decât putem termina. (…) Dacă lansăm proiecte noi, la acele proiecte noi să avem certitudinea că putem să ne apropiem de finalizarea lor. (…) S-a avut în vedere evitarea risipirii resurselor într-o listă de interese, prin concentrare pe un număr limitat de proiecte prioritare, care să conducă la rezultate concrete”, a explicat Cioloș.
Potrivit acestuia, Executivul mai are drept obiectiv publicarea contractelor de achiziții publice pentru a nu mai exista suspiciuni cu privire la alocarea banilor publici. “O transparență din perspectiva cetățeanului pentru a ști pe ce se cheltuiesc banii, dar și din perspectiva gestiunii bugetului, pentru a vedea în ce mod sunt cheltuiți banii pe diferitele priorități”, a precizat Cioloș.
El a adăugat că eficiența în implementarea bugetului este o condiție-cheie pentru ca oamenii să înțeleagă de ce merită să fie colectate venituri la nivelul statului. “Eliminarea risipei în sectorul public este o prioritate-cheie a Guvernului și strâns legată de reforma administrației publice”, a arătat premierul.
În opinia sa, prudența este un alt factor crucial în gestiunea bugetului pe 2016. “Cu un deficit de 2,95% este clar că trebuie să fim extrem de prudenți, pentru a nu exista derapaje. Guvernul a creat un plafon de blocare a cheltuielilor publice cu bunurile și serviciile de 10%, circa 4 miliarde de lei, ca tampon pentru a evita derapajele în execuția bugetului. Guvernul mizează pe o rezervă de creștere de venituri și este firesc să survină efectelor din runda a doua a relaxării fiscale”, a spus Dacian Cioloș.
În privința predictibilității, șeful Guvernului a punctat că se va respecta legea responsabilității fiscal-bugetare și se au în vedere doar două rectificări, așa cum prevede cadrul legal.
Dacian Cioloș a menționat că Guvernul a decis să respecte cadrul legal adoptat de Parlament în anul 2015 și a inclus în buget prevederi importante de relaxare fiscală și creștere salarială pentru personalul bugetar.
“Acestea au fost luate ca atare din perspectiva impactului asupra construcției bugetare pentru anul 2016. Prevederile menționate nu sunt deloc de neglijat, (…) acestea totalizând un impact bugetar de 20 de miliarde de lei, ținând cont de faptul că veniturile scad cu circa 10 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei”, a explicat prim-ministrul.
El a adăugat că Executivul a făcut realocări pentru Sănătate, Educație, Transporturi, Apărare și investiții.
Dacian Cioloș a susținut Guvernul dorește să aibă în Parlament un partener pe proiectele legislative pe care le va propune. “Consider că doar astfel vom putea crea premisele modernizării țării și vom putea avea pretenția creșterii încrederii cetățenilor în stat. Sper ca Parlamentul să adopte propunerea de buget pe care Guvernul a făcut-o pentru a putea trece la treabă la implementarea măsurilor pe care le-am prevăzut”, a conchis premierul.
Vot în plen, programat pentru miercuri
Potrivit calendarului Parlamentului, proiectul de buget pentru 2016 ar trebui să fie votat miercuri, 16 decembrie.
Totodată, durata dezbaterilor care încep azi pe această temă va fi stabilită de către Biroul Permanent Reunit, înainte de începerea ședinței din plen.
Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a declarat, vineri seara, că veniturile bugetului pe anul viitor sunt estimate la 31% din PIB, în scădere față de anul curent.
“Avem venituri de 31% din PIB, (pe cash n.r.) în scădere de la 32,3% în anul curent, iar pe partea de cheltuieli avem o ușoară creștere de la 33,5% la 33,8% din PIB. Per total, soldul bugetar în termeni cash crește de la un estimat de—1,19% la—2,8%”, a spus Dragu, citată de agerpres.ro.
Ministrul Finanțelor a precizat că un impact negativ foarte mare în venituri îl are reducerea TVA, respectiv diminuarea cu 4 puncte procentuale de la 24% la 20%, precum și reducerea TVA la apă potabilă și pentru irigații și agricultură de la 24% la 9%.
“Anticipăm o creștere economică de 4,1%, căreia îi corespunde un PIB nominal de 746,6 miliarde lei. Inflația anuală medie este de 0,5%, iar pentru sfârșitul anului de 1,8%. În zona câștigului salarial mediu brut previzionăm o creștere de la 2.501 lei la 2.681 lei. Anticipăm o creștere a numărului de salariați și o reducere a numărului de șomeri. Pentru sfârșitul anului anticipăm o scădere de la 465.000 la 450.000 de șomeri. Previzionăm un sold al contului curent de—1,2% din PIB ceea ce corespunde unei creșteri a exporturilor, dar, de asemenea, o creștere mai accelerată a importurilor”, a mai afirmat Dragu.
În data de 4 decembrie, Dragu a afirmat că bugetul de stat pentru 2016 este fundamentat pe venituri de 231,12 miliarde de lei, în creștere cu 1,6% față de 2015, și pe cheltuieli de 252 de miliarde de lei, cu 6,8% peste cele din 2015, iar deficitul estimat este de 2,95% din PIB, la o creștere economică de 4,1%.
Ea a precizat, totodată, că nu se intenționează introducerea de taxe noi și nici majorarea celor actuale în 2016, iar creșterea veniturilor bugetare va fi axată pe o mai bună colectare.
realitatea.net
 
 

Vezi si

Ministrul Educaţiei: Concursul pentru funcţiile de directori, sub forma unui examen scris naţional, în iulie

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, consideră că cea mai bună variantă pentru organizarea concursurilor de ocupare …