Saturday , July 13 2024

Lech Walesa raspunde acuzatiilor de colaborare cu serviciile secrete comuniste: Am comis o eroare, dar nu am fost turnator

lech walesa

Fostul presedinte polonez Lech Walesa, liderul istoric al sindicatului Solidaritatea, acuzat in urma cu o zi ca a colaborat cu serviciile secrete comuniste (SB) in anii 1970, a recunoscut vineri ca a comis “o eroare” dar a negat din nou ca ar fi fost un turnator, potrivit AFP.
“Nu am colaborat cu SB. Nu am primit niciodata bani si nici nu am dat rapoarte scrise sau orale”, a spus acesta.
“Am comis o eroare dar nu asa cum s-a spus. Mi-am dat cuvantul sa nu o dezvalui. Cu siguranta nu acum. Cu conditia sa nu o faca altii. Creierul (afacerii) este inca in viata. Trebuie sa dezvaluie adevarul si contez pe asta. Am fost prea slab”, a spus laureatul premiului Nobel pentru pace, pe blogul lui.
Liderul luptei anticomuniste, care efectueaza in prezent o vizita in Venezuela si in Statele Unite, a fost acuzat din nou joi de colaborare cu serviciile secrete, dupa descoperirea de noi documente la domiciliul fostului ministru de Interne si sef al politiei secrete, generalul Czeslaw Kiszczak, decedat anul trecut.
Potrivit lui Lukasz Kaminski, seful Institutului polonez pentru memoria nationala (IPN) care ancheteaza crimele naziste si comuniste, “in dosarul sau personal era un plic cu angajamentul manuscris de colaborare, semnat Lech Walesa ‘Bolek’. Printre documentele din acest dosar exista documente scrise de primire de bani, semnate cu pseudonimul ‘Bolek'”.
Lech Walesa, in varsta de 72 de ani, a recunoscut in trecut ca a semnat “o hartie” in fata politiei dupa una dintre arestarile sale, in calitate de muncitor care se opunea regimului, dar a calificat tot timpul drept “absurde” acuzatiile de colaborare cu politia comunista.
In 2000, un tribunal special l-a achitat pe Walesa de aceste acuzatii. Dar in 2008, IPN a publicat o carte care a relansat dosarul afirmand ca Lech Walesa a fost inregistrat ca agent secret in decembrie 1970, dar a fost sters din registre in iunie 1976 pentru “lipsa vointei de a coopera”.
 

Vezi si

Marcel Ciolacu, despre creșterea TVA: Este exclus

Premierul Marcel Ciolacu a comentat vineri zvonurile legate de creșterea TVA începând de anul viitor. …