Wednesday , May 25 2022

Le Figaro: România se afundă în instabilitate. Opinia publică îl consideră responsabil pe Iohannis

România se afundă în instabilitate, în contextul demiterii Guvernului Florin Cîțu și al crizei sanitare și sociale, comentează jurnalistul Paul Cozighian, într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro, notând că opinia publică pare să îl considere responsabil pe președintele Klaus Iohannis.

“Impetuosul prim-ministru român a fost aruncat brusc din fotoliul de șef al Guvernului al unei țări care se afundă în criză. De mai mult de o lună, scena politică românească era afectată de dispute fără sfârșit între liberali și politicienii de centru, care împărțeau puterea executivă de la sfârșitul anului 2020. Marți, impetuosul prim-ministru român Florin Cîțu (49 de ani) a fost aruncat brusc din fotoliul de șef al Guvernului, după un vot asupra unei moțiuni de cenzură, ceea ce aruncă țara în instabilitate, în contextul în care era deja afectată de o dublă criză, sanitară și socială, legată de prețurile la energie”, comentează editorialistul, notând că rezultatul votului este considerat “istoric” la București, dat fiind că, până acum, nicio moțiune de cenzură nu mai înregistrase un scor atât de clar.

“Un lucru rar în încă tânăra democrație românească – unul dintre partidele coaliției aflate la putere, USR Plus (…), a trântit în față ușa Guvernului și s-a asociat cu socialiștii de la PSD și cu partidul de extrema-dreaptă AUR, pentru a-l demite pe premier în Parlament. USR Plus acuză PNL că face totul pentru a încetini sau chiar a bloca aplicarea reformelor promise și introduse în programul coaliției. Acestea vizează în principal independența justiției, incluzând desființarea Secției de investigare a infracțiunilor în domeniul judiciar (SIIJ)”, explică editorialistul.

“Un alt element al discordiei: lentoarea cronică în aplicarea unui mecanism de recuperare sistematică și bine-controlată a enormelor sume de bani datorate statului de politicieni și oameni de afaceri corupți, condamnați pentru deturnare de fonduri”, subliniază editorialistul.

“La rândul lor, socialiștii au alte motive de a scăpa de actualul premier. Ei cer plafonarea prețurilor la energie, aplicarea unei legi pentru protejarea consumatorilor vulnerabili, dar și majorarea alocațiilor familiale, a salariului minim și a pensiilor. PSD deține un număr suficient de voturi în cele două Camere parlamentare (157) pentru a arbitra confortabil asupra acțiunilor și gesturilor Executivului”, notează jurnalistul de la cotidianul Le Figaro, precizând că Partidul Social-Democrat (PSD) nu vrea să susțină un guvern minoritar, ci ar prefera un guvern tehnocrat până la eventuala organizare a alegerilor legislative anticipate în primăvară.

Potrivit liderului PSD, Marcel Ciolacu, președintele Klaus Iohannis “trebuie să își dea seama de marea vulnerabilitate a țării”.

“La rândul său, Iohannis este laconic în declarații și acuză opoziția și foștii parteneri din cadrul coaliției guvernamentale de «cinism» și de «lipsă de maturitate politică», recunoscând totuși că «situația este complicată» și că «oamenii nu mai înțeleg ce se întâmplă». La rândul său, opinia publică pare să îi atribuie președintelui responsabilitatea pentru această criză. Acesta nu a intervenit mai devreme pentru stingerea incendiului. Iar acum casa arde și negocierile pentru formarea unui nou guvern vor începe abia săptămâna viitoare”, concluzionează editorialistul. (Mediafax)

Vezi si

Schemă românească de 100 milioane de euro pentru regenerarea pădurilor, aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o schemă …