Kovesi explica de ce i-a fost ridicata protectia lui Vlad Cosma: Si-a devoalat singur marturia

reportersite
14 februarie 2018, 21:09

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, miercuri, ca fostul deputat Vlad Cosma a fost audiat in 12 dosare si ca de multe ori s-a prezentat la DNA din proprie initiativa si a facut denunturi.

kovesi1„De foarte multe ori, din proprie intiativa s-a prezentat la DNA si a formulat denunturi cu privire la fapte de coruptie. Dupa pronuntarea acestei sentinte de condamnare, acesti inculpati au inceput diverse demersuri pentru a obtine de la procurori un act care sa ii ajute sa obtina o pedeapsa mai mica.

Vineri, persoane din anturajul lor s-au prezentat la DNA Ploiesti si au incercat sa intimideze procurorii prin amenintarea cu publicarea unor inregistrari denaturate. Ei nu au cedat pentru ca stiau ca au respectat legea. Persoana care s-a prezentat la DNA Ploiesti a facut mai multe afirmatii. Exemplu: „Duminica se iese pe TV. Vor sa iasa pe tv sa distruga pe toata lumea. Nu e doar un scandalut, e ditamai regia facuta””, a declarat sefa DNA.

Laura Codruta Kovesi a precizat ca procurorilor li s-a cerut „sa pice la pace” dar nu s-au temut pentru ca stiau ca au respectat legea. Kovesi a mai explicat ca lui Vlad Cosma, martor protejat intr-un dosar, i s-a ridicat protectia pentru ca si-a devoalat singur marturia.

„Duminica seara au aparut imagini si au aparut exact acele situatii descrise vineri de aceste persoane. Procurorii si politistii de la Ploiesti nu s-au temut pentru ca stiau ca au respectat legea. Inculpatii au trecut la aplicarea planului si au devoalat propriile lor fapte de santaj.

Acesta e unul dintre motivele pentru carel inculpatului Cosma Vlad, martor protejat intr-un dosar, i s-a ridicat protectia. Pentru ca si-a devoalat singur marturia”, a mai spus Kovesi.

Procurorul sef al DNA nu a spus insa daca mai exista si alte dosare in care Vlad Cosma are identitate protejata.

„Cosma a facut mai multe denunturi din motive evidente, va confirm doar ca a venit din proprie initiativa. Nu pot sa va confirm in cate dosare a primit identitate protejata, dar vreau sa spun cetatenilor ca la unele intrebari nu pot sa raspund ca sunt fapte ce tin de ancheta si nu le pot spune public.

Revenind, intr-un dosar, cel care a fost discutat in ultimele zile, Cosma a avut identitate protejata. Potrivit legii se face asta cand exista indicii ca pot exista repercusiuni asupra martorilor si el primeste un alt nume, care e consemnat prin ordonanta. Deci este o procedura ce se foloseste peste tot in lume, nu e o chestiune inedita. Ridicarea protectiei poate avea loc cand masurile au disparut sau nu mai sunt actuale”, a subliniat Kovesi.

ziare.com