Friday , April 19 2024

Kovesi, după autodenunţul lui Ghiţă: Teza de doctorat îmi aparţine în totalitate, nu am plagiat

kovesi

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi seară, că teza de doctorat, “Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal”, despre care deputatul Sebastian Ghiţă susţine că este un plagiat, îi aparține “în totalitate”. Aceasta a percizat că procurorii au obligaţia să verifice autodenunţul lui Ghiţă.
“Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, cu referire la informația potrivit căreia deputatul Ghiţă Sebastian Aurelian (inculpat în mai multe dosare penale) s-a prezentat, marți, la sediul Parchetului General, susținând că depune un autodenunț în care arată că el și mai mulți demnitari ai statului român au falsificat și măsluit raportul tehnic de expertiză prin care s-a stabilit că procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, nu a plagiat în teza de doctorat, Biroul de Informare și relații Publice este abilitat să transmită punctul de vedere al procurorului șef al instituției: în situația în care este depusă o sesizare de orice natura (denunț, autodenunț, plângere), este obligația procurorilor să verifice și să clarifice, în raport cu prevederile legii, toate aspectele sesizate și să dispună măsurile legale”, se arată într-un comunicat emis de Direcţia Naţională Anticorupţie.
Şefa DNA a reiterat , marţi seară, faptul că teza de doctorat îi aparţine în totalitate şi că nu a plagiat. Mai mult, spune Kovesi, acuzaţiile legate de lucrarea sa sunt “denigratoare”.
“Cu referire la teza de doctorat “Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal”, țin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparține în totalitate și că nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am susținut de la prima apariție, încă din anul 2012, în spațiul public a afirmațiilor denigratoare de acest tip.
Afirmațiile defăimătoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehemență fără precedent în acest an, au făcut obiectul sesizărilor înaintate Consiliului Superior al Magistraturii care a constatat că acestea aduc atingere prestigiului și credibilității magistraților”, a transmis Laura Codruţa Kovesi.
Procurorul-şef DNA aminteşte că instituţia pe care o conduce a sesizat, în acest an, atât pe Procurorul general al Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cât şi Consiliul Superior al Magistraturii referitor la luările de poziţie anterioare ale lui Sebastian Ghiţă, în care acesta a făcut alegaţii cu privire la investigaţiile penale desfăşurate de procurori.
“Mai mult decât atât, în raport cu luările de poziție anterioare ale lui Ghiță Sebastian Aurelian, în care a făcut alegații cu privire la investigațiile penale desfășurate de procurori, DNA a sesizat, în acest an atât pe Procurorul general al Parchetului de pe Înalta Curte de Casație și Justiție cât și Consiliul Superior al Magistraturii”, a adăugat şefa DNA.
Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, un autodenunţ şi a susţinut că, în 2012, pe când făcea parte dintr-o Comisie a Consiliului Naţional de Etică, a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.
 
 

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …

One comment

  1. ONG-ul clujean GRAUR confirmă plagiatul dnei Kovesi și a constatat: opere preluate în mod uzual “fără citare şi delimitare a paragrafelor, precum şi fără prelucrare personală”.
    Potrivit paginii de internet plagiate.ro la care face trimitere și GRAUR, apar niște date interesante nu doar despre plagiatori, ci și despre instituțiile academice.
    De aici, surprinzător, rezultă că la USV nu s-a plagiat: http://www.plagiate.ro/Comune/inspect.complici.universitati.htm
    Sau poate nu am fost eu chiar atent ori, cine știe, cei care au făcut clasamentul.
    Până și academiile au fost incluse într-un contratop cu „lucrări plagiate identificate”: http://www.plagiate.ro/Comune/inspect.complici.academii.htm
    La fel institutele de cercetare: http://www.plagiate.ro/Comune/inspect.complici.institute.htm
    Nu au scăpat de acest contratop nici editurile http://www.plagiate.ro/Comune/inspect.complici.edituri.htm sau publicațiile http://www.plagiate.ro/Comune/inspect.complici.publicatii.htm
    Este interesant că pe lista plagiatorilor http://www.plagiate.ro/Comune/inspect.crono.htm apare, la pozițiile 00238/03 și 00223/03, o lucrare intitulată „Medierea – oxigen pentru afaceri” iar printre autorii figurează și o anume Alina Gorghiu .. Asta dacă vă spune ceva 🙂
    Lucrarea plagiată a fost publicată în 2011 iar conform celor de la GRAUR s-ar fi „inspirat” în mod neacademic din lucrarea „Medierea – un pas decisiv şi ireversibil pentru reinstaurarea dialogului social ca fundament al dezvoltării durabile” publicată în 2010. Ce este interesant ar fi, în continuare, că dna Alina Gorghiu și ceilalți coautori, după cum este precizată la poziția 00236/03 din clasamentul de mai sus, ar fi plagiat chiar propriul plagiat (culmea, dar adeărat). Adică, în 2013, dna Alina Gorghiu și încă cinci persoane ar fi publicat lucrarea „ Medierea – oxigen pentru o societate modernă” care ar fi un copy-paste după plagiatul „Medierea – oxigen pentru afaceri”
    Desigur, nu lipsesc dintre plagiatorii de frunte ai țării nici Petre Tobă, Mihai Stănișoară (ăsta e chiar culmea cu copy-paste din strategia de securitate națională a țării), Gabriel Oprea (amuzant e că fostul ministru de interne figurează drept coordonator la o teză de doctorat care, de asemenea, a fost plagiată și anume „Modalităţi de gestionare a crizelor în domeniul ordinii publice care pot afecta securitatea naţională” a lui Dumitru Pârvu iar printre cei plagiați se află și un anume T. Cearapin – o mică scăpare până și a dlui Oprea), Lia Olguța Vasilescu, Neculai Onțanu, Andrei Achimaș Cadariu, Augustin Fuerea.
    Interesant este că până și numele dnei Ecaterina Andronescu figurează pe lista plagiatorilor, într-o situație care pare similară cu cea a dnei Alina Gorghiu. Astfel, la pozițiile 00114/05, 00113/05 și 00112/05 din clasamentul citat mai sus, figurează dna Andronescu alături de alte nouă persoane ca fiind autori ai lucrării „Synthesis and properties of Ba(Zn1/3Ta2/3)O3” publicată în 2007 și despre care GRAUR susține că ar fi identificat elemente clare de plagiat din trei lucrări științifice – de asemenea publicate în 2007 – și la două din acestea printre autori se numără dna Ecaterina Andronescu.
    Printre celelalte nume grele din spațiul public aflate pe lista la care a făcut referire GRAUR sunt: Mircea Beuran, Lucian Eva, Victor Ponta (alături de Daniela Coman cu binecunoscuta deja teză de doctorat plagiată „Răspunderea în dreptul internaţional umanitar” – poziția 00084/03) și cu lucrarea „Curtea Penală Internaţională” unde coordonator a fost dl Adrian Năstase, Erica și Ioan Mang, Eugen Nicolăescu, Cristian Bușoi, Luca Sabin Adrian.