Saturday , June 22 2024

Kovesi, despre dezincriminarea abuzului în serviciu sub 50.000 euro: Parchetul European va sesiza Comisia Europeană dacă legea va trece de deputați

Parchetul European (EPPO) va sesiza Comisia Europeană dacă amendamentul care dezincriminează abuzul în serviciu sub 50.000 de euro va trece și de Camera Deputaților, a declarat pentru Spot Media șefa EPPO, Laura Codruța Kovesi.

Procurorul-șef al Parchetului European subliniază că dacă aceste modificări ar fi adoptate, ar afecta investigațiile EPPO și ar scădea nivelul existent de protecție a intereselor financiare ale UE în România.

„EPPO a fost creat pentru a îmbunătăți nivelul de protecție a intereselor financiare ale UE. Prin urmare, este de datoria mea să reactionez dacă văd evoluții care merg în direcția opusă.
Ceea ce văd în aceste amendamente propuse este intenția de a dezincrimina parțial infracțiunea de abuz în funcție. Dacă aceste modificări ar fi adoptate, ar afecta investigațiile EPPO și ar scădea nivelul existent de protecție a intereselor financiare ale UE în România.
Acesta este motivul pentru care vom urmări cu atenție următorii pași ai procedurii legislative și vom fi pregătiți să aducem această problemă în atenția Comisiei Europene, inclusiv în cadrul mecanismului de condiționare a statului de drept”, a precizat Laura Codruța Kovesi.

Reamintim că Senatul a adoptat miercuri un proiect de modificare a Codului penal prin care se instituie un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. Mai exact, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, atunci nu mai vorbim de infracțiune. Este ceea ce prevedea și OUG 13, de pe vremea lui Dragnea, ordonanță care a scos sute de mii de oameni în stradă, numai că atunci pragul era chiar mai mic, de 200.000 de lei.

La ședința de plen a Senatului au fost prezenți 113 senatori. Dintre aceștia, 78 au votat „pentru”. Este vorba despre absolut toți parlamentarii PSD, PNL și UDMR prezenți.

„Împotrivă” au votat 25 de senatori – cei din USR și cei patru parlamentari neafiliați, între care Diana Șoșoacă.

S-au abținut cei zece senatori AUR.

Vezi si

Un nou val de praf saharian ajunge în România

Un nou val de praf saharian ajunge sâmbătă în România. Până luni masa de aer …