Friday , April 26 2024

Kovesi da cartile pe fata: A vorbit cu Basescu, Ponta si Iohannis despre dosare?

kovesi

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Kovesi, a declarat ca nu a vorbit despre dosare nici cu fostul presedinte Traian Basescu, nici cu actualul sef al statului Klaus Iohannis si nici cu premierul Victor Ponta.
“Dupa incheierea mandatului domnului presedinte Basescu, nu am discutat cu acesta si nu am discutat despre dosare penale nici cu fostul, nici cu actualul presedinte”, a explicat Kovesi, la ProTv.
Intrebata daca cu actualul presedinte nu vorbeste nici despre dosare, la modul general, ea a raspuns negativ.
“Am avut o discutie inaintea prezentarii raportului de activitate, cu privire la datele statistice, la rezultatele obtinute de DNA. Nu am avut discutii punctuale legate de anumite dosare, ci pe chestiuni de principiu, care vizeaza institutia, nevoia de resurse umane, nevoia de a modifica anumite legi. Chestiuni pe care le discutam si cu ministrul Justitiei, si cu ministrul de Interne si care cred ca sunt normale in discutiile intre conducatorii a doua institutii importante in stat”, a punctat Kovesi.
De asemenea, procurorul-sef al DNA sustine ca nu a avut convorbiri cu premierul Victor Ponta despre situatia ministrilor cu dosare penale.
“Singurele discutii pe care le-am avut au fost cele privind invitatia dumnealui de a participa la raportul anual de activitate si, anul trecut, despre suplimentarea schemei de personal cu 50 de politisti”, a explicat Kovesi.
 Se fac presiuni asupra DNA?
Totusi, Kovesi a recunoscut ca presiunile asupra institutiei sau asupra procurorilor pot fi atat directe, cat si indirecte, iar multi politicieni fac acest lucru prin intermediul presei.
Ea s-a referit la cazurile cand diverse persoane care detin functii importante in stat sau care sunt cercete fac tot felul de declaratii impotriva carora DNA nu se poate apara.
“Un procuror nu poate sa iasa public sa comenteze un dosar pe care il are in lucru si e extrem de dificil atunci cand o persoana sustine, de exemplu, in public, ca e un dosar care nu are la baza niciu fel de proba, un procuror nu poate sa iasa public si sa spuna ‘Stiti, eu in dosar am 5 martori, am 3 expertize’. De aceea, de multe ori, presiunile se exercita in acest fel.
Pe de alta parte, exista si presiuni inerente in activitatea procurorilor si care provin din respectarea unor termene, unor proceduri care trebuie sa se faca de foarte multe ori intr-un timp foarte scurt, dar foarte bine din punct de vedere legal. Ma refere la tot ceea ce fac procurorii in cele 24 de ore de retinere a unei persoane. Sunt tot felul de presiuni cu care procurorii sau institutia se pot confrunta”, a mai spus Kovesi.

Vezi si

Guvernul a aprobat joi plata pensiilor înainte de Paşte 

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a anunţat că Guvernul a aprobat, în ședința de joi, …