Friday , March 29 2024

Kovesi acuză presiuni politice pentru abandonarea unor cazuri de corupţie

kovesi

Presiunea politică exercitată asupra procurorilor pentru a abandona cazuri pe care le anchetează a crescut în contextul în care sunt vizaţi oficiali de la vârf, însă rezistenţa procurorilor a crescut, spune şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kovesi într-un interviu acordat Reuters.
Însă fosta jucătoare de baschet, în vârstă de 41 de ani, nu pare îngrijorată, notează agenţia. “Rezistenţa procurorilor la asemenea presiuni a crescut”, a declarat miercuri cel mai tânăr procuror general din istoria României şi prima femeie care a deţinut acest post, anterior.
“Presiunea va continua atât timp cât investigăm asemenea cazuri”, a spus ea.
În opinia sa, “este important ca membrii clasei politice să ajungă la o anumită maturitate politică şi să înţeleagă că tot ceea ce vor procurorii este adevărul, în cazuri, şi că nu avem alte interese”, a subliniat Kovesi pentru Reuters, care notează că DNA se bucură de un succes atât de mare în ţară, încât echipaje de televiziune sunt staţionate permanent în faţa instituţiei, aşteptând următorul politician, om de afaceri sau judecător vizat.
Anchetarea cumnatului şi socrului premierului, unor miniştri şi liderului unui partid mediu ţin titlurile presei locale, notează agenţia, adăugând că eforturile celor peste 100 de procurori au dovedit că numeroase contracte de stat sunt acordate în schimbul unor favoruri sau mitei, iar şapte procente dintre parlamentarii aleşi în 2012 au fost condamnaţi sau sunt anchetaţi pentru corupţie. DNA a obţinut 1.138 de de condamnări anul trecut, investigând şi obţinând condamnarea unor oameni despre care cândva se credea că erau de neatins.
Odată cu presiunile au crescut şi criticile formulate de către politicieni, mai scrie agenţia, citând ca exemplu acuzaţii lansate în ianuarie de un fost candidat la preşedinţie, în prezent investigat, potrivit cărora Kovesi datorează funcţia influenţei unui oficial de rang înalt din serviciile secrete. Şefa DNA a respinsa afirnmţiile ca defăimătoare.
Însă, anul trecut, în afară de politicieni şi oameni de afaceri au fost încarceraţi pentru corupţie şapte judecători şi 13 procurori, iar un fost judecător de la Curtea Constituţională a fost acuzat, anul acesta, că face parte dintr-o grupare infracţională organizată şi că a acceptat ca mită un automobil marca BMW şi două rochii pentru soţia sa. De asemenea, procurorul şef însărcinat cu lupta împotriva criminalităţii organizate este investigat, mai notează Reuters.
România a început să implementeze reforme în sistemul său judiciar în 2004 – când independenţa magistraţilor a fost garantată pentru prima dată -, pe când aspira să adere la Uniunea Europeană (UE). Procurorii au câştigat experienţă, în timp ce politicienii se plângeau în presă de “vâmătoare de vrăjitoare”. În prezent, DNA se bucură de un adevărat cult în rândul tinerilor şi are un nivel de încredere de două ori mai mare decât Guvernul, scrie Reuters.
Ultimul raport prezentat de către Comisia Europeană (CE) în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) a lăudat sistemul judiciar al României, însă a notat existenţa unor probleme în special în Parlament, care încuviinţează investigarea membrilor săi. Luna aceasta, Legisativul a blocat investigarea unui senator, fost ministru al Economiei.
“Legile sunt modificate constant şi există unele îngrijorări că unele modificări ar putea afecta sau chiar bloca reforma judiciară”, a declarat Kovesi pe această temă pentru Reuters, referindu-se la încercări de consolidare a imunităţii parlamentare sau de slăbire a sistemului judiciar. (Mediafax)

Vezi si

Populația va plăti în continuare prețuri plafonate pentru electricitate și gaze naturale până în primăvara anului viitor

Populația va plăti în continuare prețuri plafonate pentru electricitate și gaze naturale. Guvernul a prelungit …

One comment

  1. Stimata Doamna Kovesi Traesc in SUA de 28 de ani nu am crezut ca la conducerea tari si respectiv in justitie vor ajunge personaje ca si Dumneavoastra si la conducerea tari ca si domnul Presedinte.Persoane care vor lupta in potriva cnruptiei ma bucur si va doresc multa sanate sa puteti duce slujba aceasta cu mult succes si sa rezistati presiunelor care sunt si vor mai in potriva dumneavoastra.Da rstimata Doamna Kovesi doresc sa va aduc un caz la cunostinta dumneavoastra despre un deputat de diaspora:Numele lui este Mircea Lubanovici original este din comuna ipotesti Judetul Suceava a imigrat in Sua in anul 1985 respectiv in Chicago.Inainte dea imigra a fost omul de legatura a securitati judetiene Suceva In2008 cu ajutorul unui domn pe nume Olteanu nu stiu exact ce functie avea pe acea vreme in politica dar stiu ca el era pe acea vreme persoana inportanta la Bec adica era persoana care avea mare putere pe acea vreme cu inscrierea celor care erau candidati pentru a candida la pozitia Senator sau deputat.Iar pentru osuma 400.000 euro domnia sa OLTEANU te ajuta sa devi Senator sau respectiv deputat.Acesta este un caz precis respectivul Lubanovici si acuma este Deputat in turul 2 din partea partidului PDL Deputat de Diaspora in sectorul 2 si se plimba cheluind bani tari Romanesti iar saraci romani nau ce manca.Stimata doamna scuzatim greselele gramaticale.Dar acest caz este sigur cercetati acest caz eu va doresc multa sanatate si succes.