Sunday , January 29 2023

Kovesi a dat in judecata Antena 3 si mai multi jurnalisti

kovesi

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a depus plangere la judecatoria Sectorului 1 impotriva televiziunii Antena3 si a mai multor jurnalisti de la acest post, dupa ce intr-o emisiune difuzata joi seara s-au facut afirmatii calomnioase la adresa sa.
In plangere, seful DNA reclama un “atac la viata personala” lansat la adresa sa de catre jurnalisti ai postului citat si solicita 250.000 de euro daune morale, informeaza Digi24.
“Banii ii voi folosi in scopuri umanitare si caritabile, iar sanctiunea va fi aplicata acelora care au facut afirmatii denigratoare”, a precizat Kovesi la postul citat.
Laura Codruta Kovesi arata in plangere ca in emisiunea difuzata joi seara de postul Antena3 au fost facute mai multe afirmatii mincinoase legate de viata sa personala. Emisiunea a fost realizata dupa ce Bercea Mondialu le-a spus jurnalistilor ca el ar fi dat mita 2 milioane de euro ca sa scape de inchisoare, sustinand ca o parte din bani ar fi ajuns si la procurorul sef al DNA.
Intr-un comunicat DNA, se precizeaza ca plangerea a fost depusa “in nume personal” de Laura Codruta Kovesi, iar actiunea a fost inregistrata impotriva persoanei juridice S.C. ANTENA 3 S.A., precum si a persoanelor fizice Gadea Mihai, Ciuvica Mugur, Nae Bianca, Tudor Radu, Savaliuc Razvan (moderator, respectiv invitati) pentru “afirmatii mincinoase care au creat un grav prejudiciu de imagine si au adus o grava atingere demnitatii umane”.
Urmeaza ca, dupa ce toate partile vor fi instiintate in legatura cu plangerea depusa, instanta sa stabileasca un prim termen de judeata, iar la finalul procesului judecatorii sa decida daca admite solicitarea sefului DNA si cine trebuie sa raspunda pentru faptele incriminate.
Pe de alta parte, a doua zi dupa ce interlopul Bercea Mondialu a lansat acuzatiile, iar ele au fost intens dezbatute la Antena3, in emisiunea “Sinteza Zilei”, Laura Codruta Kovesi a sesizat CSM cerandu-i sa ii apere reputatia profesionala. De asemenea, seful DNA a declarat atunci ca va analiza emisiunile in care s-au lansat minciuni la adresa sa si va decide daca se va adresa instantei.
In aceeasi zi, Consiliul Superior al Magistraturii a decis sa sesizeze Inspectia Judiciara cerand apararea independentei justitiei.
Totodata, Laura Codruta Kovesi a sesizat si Consiliul National al Audiovizualului, reclamand faptul ca “nu au fost prezentate in mod corect mai multe fapte, nu a fost verificat contextul imprejurarilor despre care s-au facut afirmatii si nu a fost prezentat impartial si cu buna credinta niciunul dintre aspectele privitoare la temele emisiunii”.
“Asa zisul material jurnalistic prezentat in cadrul emisiunii s-a grevat, de fapt, pe urmarirea in locuri publice a procurorului sef al DNA, cu unic scop de a surprinde imagini care apoi au fost prezentate trunchiat, pentru a putea sustine denigrarea sub toate modalitatile si pentru a-i fi stirbita autoritatea, prin afirmatii mincinoase.
De altfel, prezentarea ca fiind conspirativa a unei intalniri pe strada dintre doua persoane, indiferent ca sunt sau nu sunt fosti colegi, prieteni sau nu, reprezinta o forma de abuz, incompatibil cu libertatea de exprimare, libertatea de informare.
In acest context s-a solicitat ca in cadrul verificarilor efectuate, sa se constate ca afirmatiile formulate in cadrul emisiunii sunt total mincinoase si contin elemente de natura sa aduca grave atingeri reputatiei profesionale si impartialitatii cu care procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie isi exercita atributiile de conducator si reprezentant al acestei institutii”, se arata in comunicatul DNA citat.
O pozitie similara a adoptat atunci si judecatorul Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti, al carui nume a fost mentionat de Bercea Mondialu in acelasi context, dar si de jurnalistii de la Antena3.
“Atacul este la independenta Justitiei, la adresa institutiei pe care o reprezint si la adresa mea ca persoana. (…) Este inadmisibil ce se intampla, iar afirmatiile facute sunt de o gravitate extraordinara.
In primul rand, sunt atacuri la adresa institutiei si se urmareste decredibilizarea mea ca persoana si ca presedinte al Curtii Supreme. Nu ma intimideaza asemenea lucruri, dimpotriva, ma intaresc”, a afirmat Livia Stanciu.

Vezi si

Lista drumuri naționale închise din cauza vremii

Centrul Infotrafic a anunțat sâmbătă după-amiază că încă două drumuri naționale au fost închise din …