Monday , May 27 2024

Klaus Iohannis l-ar putea însoți pe Emmanuel Macron în vizită la Kiev

Președintele României, Klaus Iohannis, l-ar putea însoți pe președintele Franței, Emmanuel Macron, într-o vizită în capitala Ucrainei, Kiev. Administrațiile prezidențiale nu au comunicat vizita, însă un parlamentar ucrainean a spus că Macron, Scholz, Draghi și Iohannis sunt așteptați, joi, la Kiev, relateaza Mediafax.

Un parlamentar din Ucraina a anunțat că președintele României, Klaus Iohannis, se va alătura delegației alcătuite din președintele Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi și va merge joi la Kiev.

„Cei trei mușchetari. Președintele Macron, cancelarul Scholz și prim-ministrul Draghi vor vizita Kievul joia aceasta. Iar ca d’Artagnan, președintele României, Iohannis”, scrie pe Twitter, Oleksiy Goncharenko, membru al Parlamentului Ucrainei.

Cancelarul german Olaf Scholz va călători la Kiev împreună cu omologii săi din Franța și Italia, înainte de summitul G7 de la sfârșitul lunii iunie, a relatat sâmbătă ziarul german Bild am Sonntag conform Reuters.

Publicația a citat surse guvernamentale franceze și ucrainene.

Nici președintele Klaus Iohannis, nici președintele emmanuel Macron nu au transmis un program oficial pentru ziua de joi, iar administrațiile prezidențiale nu au anunțat vreo vizită la Kiev.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost miercuri, 15 iunie, în România și a vizitat, alături de Klaus Iohannis, Baza Mihail Kogălniceanu, apoi a plecat la Chișinău, unde s-a întâlnit cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Și alți președinți au vizitat, de la începutul războiului din Ucraina, capitala Kiev, precum și alte locații din țară.

Președinții Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei au mers în Ucraina. Liderii celor patru țări NATO au transmis un mesaj puternic, de sprijin politic și asistență militară. De asemenea, ei au punctat investigațiile despre presupusele crime de război rusești, inclusiv masacrul civililor. Cei 4 președinți au vizitat Borodyanka, unde unde au fost găsite dovezi ale atrocităților, după ce trupele ruse s-au retras, pentru a se concentra asupra estului țării.

La exact 60 de zile de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, secretarul de stat american Antony Blinken a vizitat Kievul. La scurt timp a plecat către Polonia și a ținut acolo o conferință despre situația actuală din Ucraina. Blinken a susținut, după vizita la Kiev, că Rusia a eșuat în obiectivele sale de război și că Ucraina este oricum învingătoare. Călătoria lui Blinken și a secretarului Apărării din SUA a fost cea mai mare vizită americană în capitala Ucrainei, de când a început invazia lui Putin.

Prima Doamnă, Jill Biden, a fost și ea în Ucraina într-o vizită surpriză. Prima Doamnă s-a întâlnit cu soția președintelui Volodimir Zelenski, Olena Zelenska. Cele două prime doamne s-au întâlnit în orașul Uzhorod, la aproximativ 10 minute de condus de un sat slovac care se învecinează cu Ucraina. Jill Biden și Olena Zelenska au mers împreună la o școală, care adăpostește 163 de ucraineni, printre care 47 sunt copii. Vizita surpriză a Primei Doamne a Statelor Unite a avut loc
cu doar câteva ore înainte de reuniunea liderilor G7, care au discutat, la începutul lunii mai, noi sancțiuni împotriva Rusiei. (Mediafax)

Vezi si

Trei ucraineni au fost prinși de polițiștii de frontieră români după ce au trecut ilegal granița furând de la un polițist de frontieră ucrainean un pistol cu bile

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poienile de sub Munte au depistat trei cetăţeni ucraineni …