Friday , December 9 2022

KLAUS IOHANNIS, întâlnire bilaterală cu Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei

iohannis

Klaus Iohannis va avea, joi, în marja reuniunii Consiliului European care va avea loc la Bruxelles, o întâlnire bilaterală cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, temele de discuţie vizând relaţia dintre cele două state şi situaţia conflictului din estul Ucrainei.
Surse oficiale au declarat, miercuri, potrivit medifax.ro, că bilaterala dintre preşedintele României şi cel al Ucrainei are loc la solicitarea lui Petro Poroşenko.
De asemenea, în perioada imediat următoare, Klaus Iohannis ar urma să efectueze o vizită oficială la Kiev.
Temele de discuţie dintre cei doi şefi de stat vizează situaţia din estul Ucrainei şi relaţia bilaterală dintre România şi Ucraina.
Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns, miercuri, la Bruxelles, pentru Consiliul European care se va desfăşura, joi, începând cu ora 14.00 (ora României), pe agendă aflându-se subiecte importante precum lupta împotriva terorismului şi evoluţiile din Ucraina.
Preşedintele va participa la reuniunea Consiliului European. Potrivit site-ului Consiliului, în cadrul reuniunii informale care va avea loc la Bruxelles, pe 12 februarie, liderii UE urmează să discute despre lupta UE împotriva terorismului în urma atacurilor de la Paris.
”Statele membre trebuie să conlucreze mai strâns şi să coopereze şi mai activ pentru a combate o ameninţare comună. Se va desfăşura de asemenea o dezbatere privind modalităţile de consolidare a coordonării economice şi a bunei funcţionări a uniunii economice şi monetare”, se mai menţionează pe site, care adaugă că o temă de discuţie se va referi la evoluţiile privind conflictul din Ucraina.
Programul preşedintelui Klaus Iohannis va începe, joi, la ora 11.00 (ora României), cu o întâlnire cu preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul. Începând cu ora 11.30 (ora României), şeful statului se va afla la Summit-ul Partidului Popular European.
Reuniunea Consiliului European va începe la ora 14.00 (ora României), la sediul Consiliului European , în Clădirea ”Justus Lipsius”.
La ora 14.45 (ora României), preşedintele Iohannis va participa la dineul de lucru separat al şefilor de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene.
După reuniunea Consiliului, preşedintele va susţine la ora 20.10 (ora României), o declaraţie de presă în care va prezenta concluziile discuţiilor liderilor europeni.
Summit-ul de la Minsk are loc, miercuri, la acest eveniment important pentru evoluţia conflictului din Ucraina participând preşedinţii din Rusia, Franţa şi Ucraina, Vladimir Putin, Francois Hollande şi Petro Poroşenko, precum şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
Înainte de începerea summitului, Francois Hollande şi Angela Merkel au avut o întrevedere informală cu Petro Poroşenko.
Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în aprilie 2014, s-a soldat cu cel puţin 5.350 de morţi.
 

Vezi si

Guvernul a aprobat joi creșterea salariului minim brut la 3.000 lei de la 1 ianuarie. Salariul net va fi de 1.863 lei

Guvernul a aprobat în ședința de joi majorarea salariului minim brut la 3.000 de lei, …