Monday , June 21 2021

Kim Jong-Un isi intareste puterea: succesiune de sange la conducerea tarii si a partidului

kim jong-un

Coreea de Nord a schimbat 10 dintre principiile de conducere cuprinse in statutul Partidului Muncitorilor pentru a introduce ideea de conducere ereditara a tarii.
Modificarile au fost facute in iunie, dar au devenit publice abia acum, dupa ce un ziar sud coreean a intrat in posesia informatiilor, arata publicatia chineza South China Morning Post. Conform acestuia, unul din noile principii stipuleaza ca “Partidul Muncitorilor si Coreea de Nord vor fi de acum si pentru totdeuna tinute in viata de linia de sange a familiei Baekdu”.
Muntele Baekdu e cel mai inalt munte din Coreea, iar “familia Baekdu” este o referire la familia lui Kim Jong Un.
Fondatorul regimului comunist in Coreea de Nord, Kim Il-sung, cunoscut si sub numele de Presedintele Eterna, a murit in 1994 si conducerea tarii a trecut la fiul sau, Kim Jong-il, denumit si Eternul Secretar General al Partidului. Acesta a murit in 2011, puterea trecand atunci in mainile fiului sau, Kim Jong-un.
Pe langa intaririrea controlului asupra puterii prin schimbarea celor 10 principii, au fost introduse cateva principii noi. Unul din ele este un avertisment impotriva burgheziei, cel mai probabil o reactie la influentele din ce in ce mai mari pe care le au in societatea nord-coreeana China si Coreea de Sud.
Din statutul partidului au mai fost scoase orice referiri la comunism si socialism, in locul lor aparand conceptul de “revolutia juche”, devenit esenta politicii Coreei de Nord, prin care oamenii Coreei sunt declarati singurii stapani ai destinului lor.
Factionalismul, regionalismul si clanurile au fost de asemenea declarate dusmanii partidului in noul statut. Ziarul coreean arata ca acestea ar fi semne ca presedintele Kim are probleme in interiorul conducerii statului si incearca sa isi intareasca controlul asupra partidului.

Vezi si

Informare meteorologică de instabilitate atmosferică și disconfort termic pentru toată țara

Meteorologii au emis luni o informare meteorologică de instabilitate atmosferică și disconfort termic pentru toată …