Friday , June 14 2024

Jurnalista si scriitoarea bielorusa Svetlana Alexievici a castigat Nobelul pentru Literatura

svetlana alexievici

Comitetul Nobel de la Stockholm a anuntat, joi, castigatorul premiului pentru Literatura, fiind vorba despre scriitoarea Svetlana Alexievici, din Belarus.
Asa dupa cum se stipuleaza pe site-ul evenimentului, premiul a fost acordat scriitoarei “pentru opera sa polifonica, un memorial al suferintei si curajului din ziua de azi”.
Comitetul Nobel primise 200 de propuneri din care se aleaga castigatorul de anul acesta. Doar cinci dintre acestea au intrat in finala. Scriitoarea care a castigat era si cel mai bine cotata la casele de pariuri din Marea Britanie.
Favoriti la casele de pariuri erau si scriitorul japonez Haruki Murakami si scriitorul kenyan Ngugi wa Thiong’o, cu o cota de 6 la 1, iar pozitia a treia era ocupata de norvegianul Jon Fosse si americanii Joyce Carol Oates si Philip Roth, cu o cota de 10 la 1.
Mircea Cartarescu, propus pentru Nobel din partea tarii noastre de Uniunea Scriitorilor din Romania, avea o cota de 50 la 1 la acealeasi case de pariuri, la fel ca George R. R. Martin, Umberto Eco sau Salman Rushdie.
Svetlana Alexievici, nascuta in Ucraina, din tata belarus si mama originara din Ucraina, a crescut in Belarus. Este autoarea unor reportaje impresionante despre vaduvele din Al Doilea Razboi Mondial, caderea URSS, ea scriind si despre suferintele generate de razboiul din Afganistan, dar si despre dezastrul de la Cernobil.
Svetlana Alexievici este jurnalist de investigatie, autor de proza, dar si ornitolog.
In varsta de 67 de ani, aceasta a scris pentru mai multe ziare din URSS si Belarus. In 2000 si-a parasit tara, fiind persecutata de regimul Lukasenko, revenind in 2011.

Vezi si

Doi frați români, împușcați la Girona, în Spania. Unul a murit, celălalt e în stare gravă

Doi români au fost împuşcaţi în Spania în plină stradă, sub ochii îngroziţi ai martorilor, …

error: