Saturday , July 20 2024

Junker vrea o armataa UE: Ar da de inteles Rusiei ca vorbim serios

juncker

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a indemnat duminica la crearea unei armate europene, in special in contextul relatiilor tot mai tensionate cu Rusia legat de Ucraina.
O asemenea forta i-ar permite UE atat sa faca fata noilor amenintari de langa frontierele sale, cat sa si apere valorile europene, a subliniat Juncker, intr-un interviu publicat duminica de Welt am Sonntag, informeaza AFP.
“Nu vom crea o armata europeana pentru a o utiliza imediat. Insa o armata comuna a tuturor europenilor ii va da de inteles Rusiei ca vorbim foarte serios atunci cand este vorba de a apara valorile UE”, a spus Juncker, adaugand ca o forta comuna pentru cei 28 de membri ai UE va permite rationalizarea cheltuielilor militare si favorizarea integrarii militare dintre aceste tari.
“O asemenea armata ne va ajuta sa punem la punct o politica externa si de securitate comuna”, a subliniat presedintele Comisiei Europene, subliniind ca nu se intentioneaza diminuarea rolului NATO.
“Imaginea Europei a suferit intr-un mod dramatic. In termeni de politica externa, se pare ca nu prea suntem luati in serios”, a mai spus Juncker.
Aceasta propunere risca sa nu fie pe gustul celor care se opun unei mai mari integrari europene, incepand cu Marea Britanie, dar a gasit deja oarece sprijin din partea Germaniei. Ministrul german al apararii, Ursula von der Leyen, a declarat luna trecuta ca este sigura ca daca nu copiii ei, atunci cel putin nepotii ei “vor cunoaste Statele Unite ale Europei”, cu propria lor armata.
Welt am Sonntag il cita duminica si pe seful Comisiei pentru politica externa din Parlamentul german, Norbert Roettgen, potrivit caruia ideea unei armate a UE este “o viziune europeana careia i-a sosit vremea”.
Potrivit aceleiasi publicatii germane, fostul secretar general al NATO, Javier Solana, ar urma sa prezinte luni, la Bruxelles, un raport privind noua strategie de aparare europeana, facand apel la o mai mare capacitate militara pentru interventii in afara frontierelor UE.

Vezi si

Serviciile online ale Wizz Air au redevenit funcţionale. Clienţii pot rezerva bilete şi pot face check-in online

Serviciile online ale Wizz Air au redevenit funcţionale, iar clienţii pot rezerva acum bilete şi …