Wednesday , May 22 2024

Joe Biden lauda DNA si ANI si face referire la ocaua lui Cuza: "Este o parabolă care spune cum gândesc investitorii de azi"

biden2

Vicepreședintele SUA, Joe Biden, a declarat în discursul de final al vizitei în România, că cea mai importantă valoare a țărilor din UE și NATO este societatea transparentă, liberă, în care corupția e considerată un dușman, iar guvernul e echitabil și cinstit.
Joe Biden a subliniat că o altă formă de tiranie o reprezintă corupţia şi că atunci când politicienii pot fi cumpăraţi, când tribunalele pot fi cumpărate, iar presa face propagandă, acolo există o societate care poate fi manipulată din exterior.
„Corupţia reprezintă o alta formă de tiranie şi poate reprezenta un pericol nu numai pentru economia unei ţări, ci şi pentru securitatea naţională. Există ţări care exploatează corupţia pentru a putea să exercite influenţe nefaste şi să submineze suveranitatea ţărilor din jur”, a spus vicepreşedintele SUA în alocuţiunea din finalul vizitei oficiale la Bucureşti.
„Atunci când politicienii pot fi cumpăraţi, când tribunalele pot fi cumpărate, presa face propagandă, acolo veţi găsi o societate care poate fi manipulată din exterior, o societate care pierde controlul asupra propriului destin. Am văzut în Ucraina cum 15 ani de corupţie au subminat sistemul lor de instituţii militare şi capacitatea ţării de a se apăra”, a adăugat Joe Biden.
„România a obţinut realizări semnificative în lupta împotriva corupţiei, DNA şi-a stabilit independenţa şi a trimis 1.000 de cazuri în faţa justiţiei. ANI a trimis peste 6.000 de cazuri de incompatibilitate.
Mai sunt lucruri care trebuie făcute. Nu este de mirare că instituţiile dumneavoastră împotriva corupţiei sunt cotate cu mare încredere în România.
Cetăţenii români se implică de asemenea. Elevii de şcoală care învaţă să nu mai plătească mită ca să nu plătească bilete de trafic. Şi dumneavoastră controlaţi faptele pe care le spun aici. Corupţia e o problemă grea în orice ţară, dar poate fi rezolvată.
Recent am auzit o poveste veche a lui Cuza, fondator al României moderne. Se spune că s-a deghizat ca ţăran şi s-a dus la piaţă şi a pretins că cumpără de la un negustor care îi păcălea pe cumpărori folosind două măsuri. Ş una mare şi alta mică. Cuza l-a confruntat pe negustorul necinstit şi l-a obligat să meargă prin piaţă cu cele două măsuri ca să le vadă fiecare. Şi nimeni nu a mai cumpărat de la acel negustor. Este o parabolă care spune de fapt cum gândesc investitorii de azi. Ei vor să facă business unde sunt trataţi echitabil şi ştiu să deosebească măsura adevărată. Niciun conducător, fie Cuza, fie în timpul nostru nu poate să facă aceste lucruri singur.
Vă îndemn să faceţi paşi înainte! Cereţi instituţiilor să fie libere de influenţa politică! Nimeni nu e deasupra legii! Este nevoie de politicieni care să înţeleagă că Guvernul există ca să servească oamenii nu invers.
Trebuie să fie judecători fără frică, poliţişti curajoşi care ignoră agresiuni şi intimidare. Trebuie ca liderii să lupte împotriva corupţiei pentru că, de fapt, luptând împotriva corupţiei se îmbunătăţeşte mediul de afaceri.
Este nevoie de o presă independentă care nu depinde de nimeni. Este nevoie de o implicare activă şi pasionantă a fiecăruia. Democraţia nu poate să supravieţuiască fără participarea activă a cetăţenilor. Când spunem că societatea civilă este esenţa democraţiei – şi literalmente este – ne bazăm pe societatea civilă să scoată la iveală nedreptatea, să dea voce minorităţilor”, a susţinut Joe Biden în discursul său.

Vezi si

Ciolacu vrea să convingă Turcia să ne înapoieze sabia lui Ștefan cel Mare

Autorităţile de la Bucureşti poartă discuţii cu partea turcă în vederea restituirii către România a …