Saturday , April 20 2024

Jihadistii Statului Islamic au DEMOLAT o comoara: orasul asirian antic Nimrud

nimrud

Militantii gruparii Stat Islamic au demolat joi situl arheologic nou restaurat al orasului Nimrud, in nordul Irakului, cu ajutorul unor vehicule militare grele, a anuntat Guvernul, citat de Associated Press.
Ministerul irakian pentru Turism si Antichitati nu a oferit detalii despre amploarea pagubei, afirmand doar ca gruparea continua sa “sfideze vointa lumii si sentimentele umanitatii” prin ultimul sau act, care are loc dupa un atac impotriva unui muzeu din Mosul cu doar cateva zile in urma.
Distrugerea acestui sit al unuia dintre cele mai mari orase din vechea Mesopotamie a reamintit de distrugerea de catre talibani a unor statui ale lui Buddha in Afganistan, in urma cu 12 ani, sustin expertii.
Nimrud a fost a doua capitala a Asiriei, un fost regat care si-a inceput existenta in jurul anului 900 i.H., partial in Irakul zilelor noastre, si a devenit o mare putere regionala. Orasul, care a fost distrus in 612 i.H., se afla pe malul raului Tigru, la sud de al doilea mare oras din Irak, Mosul, cucerit de Statul Islamic in iunie.
Descoperirea in anii ’80 a tezaurului asirian in mormintele regale din Nimrud a fost una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice din secolul al XX-lea.
Extremistii Statului Islamic, care controleaza o treime din Irak si Siria, au atacat si alte situri arheologice si religioase, pretinzand ca acestea promoveaza apostazia. La inceputul saptamanii a aparut pe site-urile jihadiste o inregistrare video care ii arata pe militantii Statului Islamic care distrug cu baroasele artifacte la muzeul din Mosul, generand o furie generala.
Anul trecut, militantii au distrus Moscheea Profetului Younis si Moscheea Profetului Jirjis, doua mausolee antice din Mosul. Statul Islamic a impus o versiune dura si violenta a legii islamice in teritoriile pe care le controleaza si terorizeaza minoritatile religioase. Gruparea a difuzat inregistrari video care arata decapitarea unor ostatici, inclusiv jurnalisti si lucratori umanitari occidentali.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …