Thursday , February 2 2023

Jean-Claude Juncker, noul preşedinte al Comisiei Europene: UE nu se va mai extinde în următorii cinci ani

juncker

Jean-Claude Juncker a fost votat, marţi la Strasbourg, de plenul Parlamentului European, în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene pentru perioada 2014-2019, unul dintre cele mai importante posturi din Uniunea Europeană. Preşedintele desemnat al Comisiei Europene a declarat marţi că niciun stat nu va mai adera la Uniunea Europeană în cei cinci ani ai mandatului său, deşi statele din Balcani ar trebui să se alăture UE.
Jean-Claude Juncker a fost validat preşedintele al Comisiei Europene cu 422 de voturi pentru. 250 de eurodeputaţi au votat împotrivă. S-au înregistrat 47 de buletine de vot goale, iar 10 au fost declarate nule.
“Nu va exista nici o nouă extindere în următorii cinci ani”, a precizat Juncker în faţa parlamentarilor europeni, audăugând că “UE are nevoie să facă o pauză în procesul său de extindere pentru a consolida ceea ce s-a făcut în 28” de state membre.
Jean-Claude Juncker a fost propus candidat la preşedinţia executivului UE de către Partidul Popular European (PPE) înaintea alegerilor europene din luna mai. Întrucât PPE a obţinut cel mai mare număr de locuri în Parlamentul European (221), Juncker a fost propus pentru şefia CE de către şefii de state şi de guverne, în cadrul Consiliului European de la finalul lunii iunie.
Juncker s-a întâlnit săptămâna trecută cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European şi a răspuns întrebărilor referitoare la planurile sale şi priorităţile viitoarei Comisii Europene. Mandatul actualei Comisii Europene, condusă de Jose Manuel Barroso, expiră pe 31 octombrie acest an.
 
 

Vezi si

PNL vrea comasarea alegerilor: 2024 nu poate fi un an total ratat. PSD nu pare a fi de acord

PNL vrea comasarea alegerilor de anul viitor. Sunt mai multe scenarii, care vor fi discutate …