Jaful secolului: Muzeul Kunsthal si Primaria din Rotterdam, date in judecata pentru neglijenta

reportersite
22 octombrie 2013, 15:00

la-lieuse-en-blanc-et-jaune matisse

Cătălin Dancu, avocatul lui Radu Dogaru, a declarat marţi că face demersuri pentru a da în judecată Muzeul Kunsthal şi Primăria Rotterdam, pe baza unui raport al poliţiei olandeze făcut imediat după furtul celor şapte tablouri, care ar dovedi lipsa de securitate şi neglijenţa autorităţilor.

Avocatul Cătălin Dancu a declarat pentru Mediafax că după termenul de marţi din dosarul privind furtul tablourilor va lua legătura cu avocaţi olandezi pentru a introduce pe rolul unei instanţe o acţiune prin care să se dovedească faptul că Muzeul Kunsthal şi Primăria Rotterdam au dat dovadă de neglijenţă în ceea ce priveşte securizarea perimetrului muzeului şi mai ales a operelor de artă expuse în el.

Dancu a spus că acţiunea se va baza pe un raport al poliţiei olandeze făcut după furtul celor şapte tablouri şi care ar dovedi deficienţe în ceea ce priveşte sistemele de securitate ce trebuiau să asigure muzeul.

Avocatul a precizat că nu existau senzori în preajma operelor de artă, „nici măcar o bară sau un geam de protecţie ca să nu ajungi să pui mâna pe ele sau să ajungi să arunci cu cerneală în ele”.
Dancu a mai spus că această acţiune are rolul de a produce o circumstanţă atenuantă în cazul acuzaţiilor aduse clientului său, în dosarul de la Judecătoria Sectorului 3.

La termenul din 10 septembrie, Cătălin Dancu afirma că cinci dintre tablourile furate au fost predate de Olga Dogaru unui bărbat. Dancu preciza că tablourile ar fi ajuns, imediat după arestarea lui Radu Dogaru, la o persoană „trimisă” de acesta, care nu şi-a declinat identitatea în faţa Olgăi Dogaru.
„Aceste lucruri sunt clarificate şi sunt lămurite deja de procurori. Se ştiu în cadrul materialului de urmărire penală”, a mai spus Cătălin Dancu.

Întrebat dacă anchetatorii au aflat cine este persoana căreia Olga Dogaru i-a dat tablorile, Dancu a menţionat că nu, fiind cunoscută doar procedura în care au fost predate tablourile.

Dancu mai spunea, în legătură cu tablourile furate de la muzeul din Rotterdam, că cinci dintre acestea ar fi, în opinia lui, în Republica Moldova, iar celelalte două s-ar fi pierdut în Belgia.

În 15 iulie, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.