Wednesday , February 1 2023

Iulian Mincu, fost ministru al Sănătății, a murit

iulian-mincu

Fostul ministru al Sănătății, Iulian Mincu, a murit, vineri, la vârsta de 88 de ani, în locuința sa din București.
Iulian Mincu a fost parlamentar în legislaturile 1992-1996 și 2000-2004, precum și ministru al Sănătății în perioada 1992-1996.
S-a născut la 21 mai 1927 în localitate Olteni (Lucieni, Dâmboviţa), iar în 1953 a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti. Apoi fost licenţiat şi în chimie-biochimie. De asemenea, Iulian Mincu a primit titlul de doctor docent în ştiinţe medicale, potrivit Mediafax.
Fostul ministru al Sănătăţii a fost fondatorul Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „N.C. Paulescu” şi preşedinte al Societăţii de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Mincu a fost membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, al Academiei de Ştiinţe din New York, al Academiei de Arte, Cultură şi Istorie din Sao Paulo, Brazilia şi cetăţean de onoare al oraşului Louisville (Kentucky, SUA).
Despre fostul ministru al Sănătăţii s-a spus mult timp că ar fi fost medicul lui Nicolae Ceauşescu, fapt pe care l-a negat.
Profesorul Iulian Mincu a fost decorat cu Ordinul “Meritul Sanitar”, de către fostul preşedinte Ion Iliescu.
Potrivit decretului semnat de preşedintele României în data de 15 decembrie 2004, fostului ministru al Sănătăţii i-a fost conferit Ordinul “Meritul Sanitar”, în grad de Mare Ofiţer.
Distincţia i-a fost decernată lui Iulian Mincu în baza prevederilor legale şi “pentru contribuţia deosebită în cercetarea şi practica medicală, pentru serviciile aduse la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, pentru priceperea, grija şi devotamentul arătate în îngrijirea bolnavilor”, se arată în decret.
Autorul primei legi a sănătăţii, profesorul Iulian Mincu a continuat să mergă la spital mulţi ani după pensionare.

Vezi si

Inspectorul Pădurii: Numărul interogărilor a crescut însă apelurile la 112 s-au redus la jumătate

Numărul de interogări realizate de cetăţeni în aplicaţia Inspectorul Pădurii a crescut de la 1,3 …