Friday , December 8 2023

Italia se pregăteşte să legalizeze uniunile între persoane de acelaşi sex

casatorii-gay

Italia va adopta o lege de inspiraţie germană în vederea legalizării uniunilor între persoane de acelaşi sex, a anunţat luni un responsabil guvernamental italian. Anunţul vine la scurt timp după ce premierul Matteo Renzi s-a angajat să lanseze o reformă a drepturilor civile, începând din septembrie a.c., informează DPA, potrivit Agerpres.
Ivan Scalfarotto, ministru pentru reforme, a declarat în paginile ziarului L’Unita că Italia va urma ‘exemplul legal al parteneriatelor civile în stil german, care funcţionează foarte bine’.
Scalfarotto, homosexual declarat, a menţionat că ar fi preferat obiectivul mai ambiţios de a legaliza căsătoriile între persoane de acelaşi sex, dar copierea modelului german este o cale ‘pragmatică’ de a ‘pune capăt actualei discriminări dintre cuplurile homosexuale şi cele heterosexuale’.
Italia, ţară predominant catolică în care Vaticanul are un cuvânt important de spus în privinţa politicilor publice, se află în prezent în minoritate în Uniunea Europeană prin faptul că nu acordă niciun fel de recunoaştere legală cuplurilor de acelaşi sex, situaţie criticată de altfel şi de propria Curte constituţională.
Potrivit actualelor prevederi, de pildă, o persoană cu orientare homosexuală nu are aceleaşi drepturi cu cele de care se bucură o soţie sau un soţ heterosexual în materie de moşteniri şi poate fi refuzată dacă doreşte să-şi viziteze partenerul la spital sau la închisoare, drept rezervat membrilor de familie.
Pe lângă legea privind drepturile homosexualilor, guvernul intenţionează să susţină o altă lege care să le asigure cetăţenia italiană copiilor născuţi pe teritoriu italian din părinţi străini, a mai spus Scalfarotto. Este de aşteptat ca partenerii de coaliţie de centru-dreapta să susţină amândouă aceste reforme, a adăugat ministrul.
 
 

Vezi si

Proiect OUG: Salariile funcționarilor ar putea crește de la 1 ianuarie. Majorări de doar 13% la lefurile dascălilor la început de an

Potrivit unui Proiect de Ordonanță de Urgență, salariile funcționarilor publici ar urma să crească de …